Via een achtergestelde lening kan een bedrijf geld ophalen zonder aan de kredietwaardigheid te raken. Daarvoor moet het vaak wel een hogere rente betalen. Het is en blijft een ideale manier om investeringen te financieren of moeilijke periodes te overbruggen, maar het is wel belangrijk om een duidelijke achtergestelde leningsovereenkomst op te stellen. Wij leggen uit waarom.
Wat is een achtergestelde lening?
Een achtergestelde leningsovereenkomst is een leningsovereenkomst zoals je die reeds kent. Hierbij verschaft een persoon of bedrijf geld aan je onderneming. Je onderneming moet dat geld vervolgens terugbetalen. In de leningsovereenkomst zijn daar afspraken over gemaakt. Zo geeft de overeenkomst bijvoorbeeld aan hoeveel rente je onderneming moet betalen en wanneer de (tussentijdse) terugbetaling van rente en kapitaal moet plaatsvinden. Daarnaast staan er vaak nog talloze andere afspraken in de leningsovereenkomst, bijvoorbeeld over de gevolgen van een laattijdige terugbetaling.
Het achtergesteld karakter is echter geen onbelangrijke bijzonderheid. Zoals het woord het eigenlijk al aangeeft, wordt de geldverschaffer achtergesteld ten opzichte van andere kredietverschaffers. Wanneer de onderneming failliet gaat, worden dus eerst de andere schuldeisers betaald. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers, de Belastingdienst of hypotheekverstrekkers. Pas wanneer die zijn uitbetaald en er dan nog geld over is, ontvangt de kapitaalverschaffer nog een geldsom. In de praktijk blijft er dan zelden nog voldoende over voor de terugbetaling van het geleende kapitaal, de rente en eventuele schadevergoedingen. Vaak ontvangt de kapitaalverschaffer zelfs helemaal niks.
Waarom wordt een achtergestelde leningsovereenkomst zo vaak gebruikt?
Het achtergesteld karakter is niet meteen een vriendelijk gebaar naar iemand die zo vriendelijk is om je onderneming geld te lenen. Toch is het nu eenmaal de economische realiteit. Grote kredietverstrekkers zoals banken willen altijd voorrang hebben op andere kapitaalverschaffers. We zien dan ook dat het vaker wordt gebruikt door personen die een persoonlijk belang in de onderneming hebben of waarmee er een familieband is. Als je hier niet voor een achtergestelde leningsovereenkomst kiest, haken andere kredietverstrekkers misschien wel af. Ook leveranciers zien de kredietwaardigheid en de solvabiliteit van de onderneming dalen. Op die manier wordt het wel heel moeilijk. Daarom is een achtergestelde leningsovereenkomst vaak voor iedereen de beste keuze.
Het hoger risico dat kenmerkend is voor een achtergestelde leningsovereenkomst maakt het echter wel interessant voor risicokapitaalverstrekkers. Ze laten zich verleiden door mooie prognoses en snuisteren vooraf even door alle cijfers. In ruil willen ze dan ook een mooi rendement. Het zijn dus heus niet alleen vrienden of familieleden die via een achtergestelde leningsovereenkomst geld aan een bedrijf lenen.
Ten slotte wordt de achtergestelde leningsovereenkomst soms in andere situaties gebruikt. Een voorbeeld daarvan is de overname van een bedrijf waarbij een koper onvoldoende middelen heeft om meteen de overnamesom te betalen. Dan wordt een deel van de overnameprijs omgezet in een achtergestelde leningsovereenkomst. De verkoper ontvangt dan stelselmatig de (resterende) overnameprijs en de rente.
Laat een achtergestelde leningsovereenkomst opstellen
Wij raden aan om een leningsovereenkomst altijd door een jurist te laten opstellen, ongeacht of je nu voor een achtergestelde leningsovereenkomst of voor een niet-achtergestelde leningsovereenkomst kiest. Zonder een goede schriftelijke leningsovereenkomst zullen er talloze problemen opdoemen. Laat daarom de achtergestelde leningsovereenkomst opstellen door MKBrecht.nl. Plan een gratis adviesgesprek in.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44