Financieel

Wat kan ik doen als mijn schuldenaar een erfenis verwerpt?

Er bestaan verschillende manieren om een vordering bij een schuldenaar te innen, maar soms heeft de schuldenaar gewoon geen inkomsten en geen bezittingen en dan wordt het wel heel moeilijk. Als de schuldenaar dan ineens een erfenis krijgt, ziet hij de bui wellicht al hangen: als hij de erfenis accepteert, gaat zijn schuldeiser ermee lopen. Dan is het voor de schuldenaar natuurlijk aanlokkelijk om de erfenis gewoon te verwerpen. Bij een verwerping krijgen de andere erfgenamen, zoals zijn broers of zussen, namelijk een beetje meer en gaat het geld niet naar zijn schuldeiser. Als schuldeiser hoef je je hier echter niet bij neer te leggen.

Wetgever biedt een oplossing aan de schuldeiser

De Nederlandse wet biedt in dit geval bescherming aan de schuldeiser, maar daarvoor moet de schuldeiser wel naar de rechtbank. De schuldeiser kan dan aan de rechter vragen dat de nalatenschap in zijn belang alsnog wordt vereffend. Als de rechter hiermee akkoord gaat, kan de schuldeiser zijn vordering bij de vereffenaar aanmelden. De vereffenaar is degene die zorg draagt voor de afwikkeling van de nalatenschap.

De vereffenaar zal bepalen of de nalatenschap meer bezittingen dan schulden heeft. Indien dit het geval is, zal de vereffenaar ervoor zorgen dat de schuldeiser zijn vordering wordt betaald. Wanneer de erfenis minder groot is dan de vordering, zal de schuldeiser het deel krijgen dat de schuldenaar bij een niet-verwerping zou zijn toegekomen. Wanneer de erfgenaam meerdere privéschuldeisers heeft, zullen ze allen een deel van de erfenis krijgen. De vereffenaar zal de erfenis dan naar rato van de vorderingen verdelen.

Gang naar de rechter is noodzakelijk

De rechter zal niet zomaar een vereffenaar benoemen. Daarvoor moet de schuldeiser aantonen dat de verwerping hem klaarblijkelijk benadeelt. Hiervoor moeten er eerst een aantal zaken inzichtelijk worden gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om het bestaan van een geldige schuldvordering en om de vermogenspositie van de schuldenaar. Er moet namelijk worden aangetoond dat de schuldenaar niet op een andere manier de schulden kan betalen. Ook de omvang van de nalatenschap en het erfdeel zullen bepalend zijn. Omwille van dit alles zal de schuldeiser eerst inzage moeten krijgen in de boedelbeschrijving.

Er zijn met andere woorden wel degelijk mogelijkheden voor de schuldeiser, maar de rechterlijke inmenging is altijd nodig. Dit betekent dat er ook kosten moeten worden gemaakt, gaande van de griffierechten tot de advocaatkosten. En dat terwijl het vooraf niet altijd duidelijk is of de nalatenschap wel zo interessant is. Daarom zal er steeds een afweging moeten worden gemaakt. Vooral bij grote schuldvorderingen is een gang naar de rechter interessant.

Zorg ervoor dat facturen betaald worden

Laat het hoe dan ook duidelijk zijn dat voorkomen nog steeds beter is dan genezen. Zelf tijdig factureren, betalingstermijnen beperken en het vragen van voorschotten of andere waarborgen zijn stuk voor stuk manieren om klanten sneller te laten betalen. Daarnaast kan je je ook laten verzekeren tegen wanbetalers en is een actief debiteurenbeleid noodzakelijk. Hierdoor kan je dergelijke problemen voorkomen. Als je hier meer over wil weten, helpen wij je graag verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips