Juridische Zaken

Huur, koop of huurkoop: wat is de juiste keuze?

Ondernemingen hebben bedrijfsmiddelen nodig en daarbij zijn er altijd verschillende opties. Zo is het in theorie mogelijk om bedrijfsmiddelen, zoals machines of voertuigen, te lenen. In de praktijk gebeurt dit echter niet zo vaak. Drie andere opties komen dan weer vaker voor: huur, koop en huurkoop. Elk van deze opties heeft eigen juridische kenmerken, evenals heel specifieke voor- en nadelen. Ze vereisen ook compleet andere overeenkomsten.

Huur en de huurovereenkomst

Huur is een overeenkomst tussen een huurder en een verhuurder. Hierbij geeft de verhuurder aan de huurder, voor een afgesproken periode, het gebruiksrecht over een actief dat hij of zij bezit. In ruil zal de huurder een tegenprestatie leveren, meestal in de vorm van een maandelijkse betaling. Huur is bijvoorbeeld mogelijk voor machines, voertuigen en bedrijfsruimtes.

Kenmerkend voor een huurovereenkomst is dat het actief eigendom blijft van de verhuurder. Ook is er sprake van tijdelijkheid: de huurder heeft enkel gedurende de afgesproken huurperiode recht op het gebruik van het goed. De huurder dient ook huur te betalen en dient het goed in de oorspronkelijke staat terug te geven als de overeenkomst eindigt. Ook kenmerkend voor huur is dat het in sommige gevallen door de wet is geregeld. Zo heeft de wet specifieke regels voor het huren van middenstandsbedrijfsruimtes (bv. recht op huurbescherming) en andere bedrijfsruimten (bv. ontruimingsbescherming).

Koop en de koopovereenkomst

Koop is misschien wel de meest rechtlijnige en bekende vorm van eigendomsverwerving. Bij koop betaalt de koper een vergoeding, eenmalig of in termijnen, aan een verkoper om het eigendom van een bepaalde zaak te verwerven. Kenmerkend aan koop is dan ook dat de koper eigenaar wordt en de zaak kan gebruiken zoals hij of zij dit wenst, zonder de verplichting om het terug te geven. De koper is ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en draagt het risico op het tenietgaan van het goed. Ook met betrekking tot koop bestaan er wettelijke regels, bijvoorbeeld het recht op garantie bij consumentenkoop of het herroepingsrecht bij online aankopen. Bij koop tussen ondernemers is de contractvrijheid belangrijk, maar ook dan zal de verkoper verplicht zijn om op tijd te leveren en bestaan er regels waarmee rekening moet worden gehouden.

Huurkoop en de huurkoopovereenkomst

Huurkoop is eigenlijk een tussenvorm: hierbij wordt het actief eerst gedurende een bepaalde tijd gehuurd, waarna men de mogelijkheid heeft om het definitief te verkrijgen. Er is dus eerst sprake van huur en bij de laatste betaling wordt men eigenaar. Het eigendom gaat met andere woorden pas bij de laatste betaling over, maar tijdens de huurkoopperiode kan de huurder de zaak wel al gewoon gebruiken. Het voordeel van huurkoop is dat er vooraf geen grote investering nodig is. Het wordt vaak gebruikt bij auto’s en machines. Weet wel: bij niet-nakoming van de betalingsverplichtingen tijdens de huurkoopperiode kan de verhuurder het eigendom terugvragen.

Keuze tussen koop, huur en huurkoop

Elk van deze opties heeft eigen voordelen en nadelen. De ideale keuze is onder meer afhankelijk van de geschatte gebruiksduur, het budget, de flexibiliteit en de risico’s die men al dan niet wil nemen. Het is daarbij belangrijk om alle juridische aspecten goed in kaart te brengen, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid, verzekering, opzegbepalingen en eigendomsrechten. Daarnaast mag ook het belang van een goede huurovereenkomst, koopovereenkomst of huurkoopovereenkomst niet worden onderschat. Een jurist of advocaat kan met al deze zaken helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op om het een en ander te bespreken.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips