Juridische Zaken

3 bagatelzaken waarbij een zero-tolerancebeleid centraal staat

Het nieuwe jaar is intussen van start gegaan en dan is het altijd leuk om even terug te blikken. Het jaar 2021 staat natuurlijk voor een groot deel in het teken van de coronapandemie, terwijl ook de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in het geheugen gegrift staan. Hoewel er zoveel grootse gebeurtenissen zijn om op terug te blikken, zijn er ook een aantal bagatelontslagen die we je niet willen onthouden. Bij deze drie zaken was er telkens sprake van een zero-tolerancebeleid. Slechts in een van de drie zaken hield het ontslag stand.

Een beschadigd doosje tompoezen meenemen: onterecht ontslag op staande voet

Bij een eerste ontslagzaak (ECLI:NL:RBNHO:2022:111), waarbij de gebeurtenissen in 2021 plaatsvonden, had een werknemer een doos tompoezen meegenomen. De werknemer was al meer dan twintig jaar werkzaam in de supermarkt. Ze ontkende de feiten niet en gaf aan dat het doosje beschadigd was en zou moeten worden weggegooid, waarna ze had beslist om het mee naar huis te nemen om het daar te nuttigen. Ze deed dit niet eens stiekem en zag dan ook het probleem niet. De werkgever wel en hij besloot om haar op staande voet te ontslaan.

De kantonrechter gaf aan dat de werknemer het doosje tompoezen inderdaad niet had mogen meenemen, maar had het vooral over het beleid van de werkgever. De werkgever had namelijk wel een zero-tolerancebeleid, maar handhaafde dit beleid niet consequent. Ook werden de gevolgen van overtredingen niet voldoende duidelijk en regelmatig aan de werknemers kenbaar gemaakt. De kantonrechter besliste om de werknemer een transitievergoeding toe te kennen en daarbovenop een billijke vergoeding van 6000 euro wegens het onterechte ontslag.

Ontslagvergoeding voor een ontslagen werknemer die een flesje fruitsap opdrinkt

Een vliegtuigtechnicus met een lange en smetteloze staat van dienst werd begin vorig jaar ontslagen omdat hij een pakje fruitsap uit de koelkast van het vliegtuig had genomen en had opgedronken. Zijn werkgever, het onderhoudsbedrijf Direct Maintenance, voert een zero-tolerancebeleid en zette hem op straat.

Volgens de kantonrechter was de werkgever onvoldoende duidelijk geweest over het zero-tolerancebeleid en was het ontslag op staande voet veel te zwaar (ECLI:NL:RBNHO:2021:158). De werkgever moest de man niet opnieuw aannemen, daarvoor waren de verhoudingen intussen te zwaar verstoord, maar diende wel een reguliere ontslagvergoeding van 15.000 euro te betalen. Er was ook sprake van een verhoging van 25 procent omwille van de zogeheten cumulatiegrond. Het achterstallige salaris van ongeveer 24.000 euro was eveneens te betalen.

Terecht ontslag na het overgieten van een flesje bronwater

Bedrijven die op Schiphol aan de slag gaan, zijn een belangrijke leverancier van bagatelontslagzaken. Deze bedrijven staan nu eenmaal bekend omwille van hun keiharde ontslagregels. Hoewel de vorige ontslagzaak niet het gewenste resultaat opleverde, tonen deze bedrijven vaak aan dat het soms wel succesvol kan zijn.

Dat bewijst bijvoorbeeld een zaak waarbij een medewerker van KLM Catering Services, dat de maaltijden voor de vliegtuigen verzorgt, na een lange dienstbetrekking van 26 jaar werd ontslagen. De leidinggevende had gezien hoe de werknemer een flesje bronwater overgoot in zijn persoonlijke Dopper-fles. Daarop werd de werknemer op staande voet ontslagen. Ook dit bedrijf hanteert een zero-tolerancebeleid, maar doet het wel heel consequent en communiceert hier heel duidelijk over.

Eerder al had de Haarlemse kantonrechter groen licht gegeven voor het ontslag op staande voet. Ook het Amsterdamse gerechtshof oordeelde vorig jaar dat de man mocht worden ontslagen (ECLI:NL:GHAMS:2021:1704). Het hof hield daarbij geen rekening met de verzachtende omstandigheid die de man aanhaalde, namelijk dat het flesje toch zou worden weggegooid.

Advies bij het voeren van een zero-tolerancebeleid

Deze bagatelzaken tonen enerzijds aan dat werkgevers niet al te snel over mogen gaan tot een ontslag op staande voet. En anderzijds dat als ze een zero-tolerancebeleid willen voeren, ze dit consequent moeten voeren en de werknemers voldoende moeten wijzen op de gevolgen van overtredingen. Wil jij een zero-tolerancebeleid voeren of twijfel je of je een werknemer op staande voet mag ontslaan? Spreek er dan over met een van onze juristen en wij helpen je verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips