Bedrijven hebben vaak grote geheimen. Het gaat om informatie waarvan het publiek niet op de hoogte mag zijn, laat staan de concurrentie. Gelukkig kunnen bedrijven het een en ander doen om bedrijfsgeheimen te beschermen. In dit artikel zullen we het hebben over wanneer iets wel of niet als een bedrijfsgeheim wordt beschouwd en hoe bedrijven hun bedrijfsgeheimen kunnen beschermen. Dit is iets waar onze experts je zeker mee kunnen helpen.
Wat is een bedrijfsgeheim?
Volgens het woordenboek is een geheim iets dat verborgen wordt gehouden en dat niet openbaar mag worden. Dat is iets wat ook in de Wet bescherming bedrijfsgeheimen wordt benadrukt. Het moet gaan om vertrouwelijke informatie, informatie die slechts door een beperkte groep van mensen bekend is. De Kamer van Koophandel benoemt onder meer werkprocessen, geheime formules, recepten, onderzoeksgegevens, technische kennis en klantenbestanden. Het gaat slechts om voorbeelden, ook andere informatie kan geheim zijn.
Wat al dan niet een bedrijfsgeheim is, is soms voer voor discussie. Informatie die algemeen bekend is of eenvoudig te verkrijgen is, is in ieder geval geen bedrijfsgeheim. Ook informatie die door het bedrijf is verstrekt, bijvoorbeeld in een persbericht of in een publieke patentaanvraag, is geen bedrijfsgeheim. Maar soms is de scheidingslijn erg dun. Dat bewijst een recente zaak die voor de Rechtbank Noord-Holland is verschenen (ECLI:NL:RBNHO:2022:10719). In deze zaak had een bedrijf informatie verkregen via een ex-werknemer van een concurrent. Het ging daarbij om informatie die niet uitsluitend uit de CRM-database kan zijn verkregen, maar om een selectie van semiopenbare informatie. Deze informatie kan ook zijn verzameld uit semiopenbare bronnen en dus was er geen sprake van een bedrijfsgeheim.
Bescherming van bedrijfsgeheimen
In de eerste plaats biedt de wet reeds bescherming. Die bescherming is opgenomen in de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. Deze wet is er vooral voor kleine bedrijven die niet de middelen hebben om octrooien of patenten aan te vragen. De wet biedt bescherming tegen diefstal van bedrijfsgeheimen, alsook tegen het kopiƫren zonder toestemming, economische spionage en het bekendmaken van de geheimen. Als dit toch gebeurt, kan het bedrijf naar de rechter stappen. De rechter kan dan bijvoorbeeld een schadevergoeding toekennen, maar kan ook beslissen dat producten die op basis van het bedrijfsgeheim zijn gemaakt, moeten worden vernietigd. De rechter kan verder een verbod uitvaardigen op het openbaar maken van het bedrijfsgeheim en kan hier bijvoorbeeld een dwangsom aan verbinden.
Zelf bedrijfsgeheimen beschermen
Verder kan je ook werken met geheimhoudingsverklaringen. Bedrijven kunnen een geheimhoudingsverklaring eisen van hun werknemers, leveranciers, klanten of andere partijen die in contact komen met bedrijfsgeheimen. Hieraan kunnen contractuele boetes worden gekoppeld. Verder kunnen ondernemingen de toegang tot bedrijfsgeheimen beperken door middel van digitale of fysieke beveiliging. Alsook mag het belang van het monitoren en auditen niet worden onderschat. Ten slotte kan het soms een oplossing zijn om een octrooi of een patent aan te vragen. Het geheim wordt dan eigenlijk een beetje publiek, maar dat zorgt er meteen ook voor dat concurrenten niet eenzelfde product of proces kunnen ontwerpen. Je geniet dus van een goede bescherming en hoeft niet langer in te zetten op het bewaren van het bedrijfsgeheim.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44