Juridische Zaken

Belangrijke overwegingen bij het overnemen van een domeinnaam

Een goede domeinnaam is belangrijk voor iedere ondernemer die de online aanwezigheid wil versterken. Zeker voor webshops is dit erg belangrijk. Het bedenken van een goede domeinnaam is op zich al lastig, maar bovendien is het in de praktijk zo dat veel domeinnamen al door iemand anders zijn geregistreerd. Het gaat soms om resellers die de domeinnaam tegen betaling aanbieden. Dit kan een goede deal opleveren, maar het is wel belangrijk dat er goede en correcte afspraken worden gemaakt.

Voordelen van het overnemen van een domeinnaam

In tegenstelling tot het wachten op het vrijkomen van een domeinnaam, biedt het overnemen van een domeinnaam het voordeel van de directe beschikbaarheid. Dit betekent dat u meteen aan de slag kunt met het opbouwen van uw online aanwezigheid onder deze domeinnaam. Sommige domeinnamen hebben al een gevestigde online reputatie, met een goede rangschikking in zoekmachines of een groot aantal inkomende links. Door een dergelijke domeinnaam over te nemen, kunt u profiteren van deze bestaande reputatie en sneller zichtbaarheid opbouwen. Vergeet ook niet: als een domeinnaam al lang in gebruik is, kan deze bekendheid genieten bij het publiek. Door deze domeinnaam over te nemen, kunt u hiervan profiteren.

Problemen bij het overnemen van een domeinnaam

Bij het overnemen van een domeinnaam loopt er in de praktijk al eens iets verkeerd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer in ieder geval of de domeinnaam geen inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten, zoals handelsmerken of auteursrechten van derden. Onderzoek ook of er verborgen conflicten zijn die bij de domeinnaam horen. Laat de verkoper duidelijk verklaren dat dit niet het geval is en dat hem geen inbreuken bekend zijn. Het is nu eenmaal belangrijk om te voorkomen dat u in juridische geschillen verzeild raakt nadat u de domeinnaam hebt overgenomen. Tip: stel een geschillenbeslechtingsclausule op in de overdrachtsovereenkomst om te bepalen hoe eventuele geschillen met betrekking tot de domeinnaam zullen worden opgelost. Dit kan bijvoorbeeld door middel van arbitrage of mediation.

Goede overdrachtsovereenkomst is belangrijk

Wanneer u een domeinnaam overneemt, verwerft u in principe de rechten op deze domeinnaam. Dit wil zeggen dat u het kunt gebruiken zoals u het zelf wilt, op voorwaarde dat u het niet gebruikt voor illegale doeleinden. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een andere hostingprovider of compleet andere content achter de domeinnaam plaatsen. Dit is een groot verschil met een licentie om de domeinnaam te mogen gebruiken. Dan krijgt u slechts de toestemming om de domeinnaam voor een bepaalde periode en onder bepaalde voorwaarden te gebruiken. Hierdoor hebt u mogelijk slechts beperkte controle over de domeinnaam en moet u zich houden aan de voorwaarden in de licentieovereenkomst. Meestal wil dit zeggen dat u ook op de lange termijn verplicht bent om een vergoeding te betalen voor het gebruik van de domeinnaam, bijvoorbeeld jaarlijks.

Advies en ondersteuning bij het overnemen van een domeinnaam

MKBrecht.nl is een waardevolle partner voor het verkrijgen van deskundig advies en ondersteuning op het gebied van juridische kwesties die relevant zijn voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Onze uitgebreide kennis van het IT- en ondernemingsrecht stelt ons in staat om een scala aan diensten aan te bieden. Dit gaat van het uitvoeren van een juridisch risico-onderzoek bij een over te nemen domeinnaam tot het opstellen van de overnameovereenkomst. Denk ook aan het adviseren bij eventuele conflicten met betrekking tot intellectuele-eigendomsrechten of andere juridische kwesties. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips