Als ondernemer neem je bepaalde risico’s. Dat hoort er nu eenmaal bij. Toch zijn er risico’s die je niet wilt nemen. Zoals het risico op een schadeclaim die jouw zakelijk of persoonlijk vermogen kan raken. Een schadeclaim loert altijd om de hoek, want een kleine vergissing kan nu eenmaal grote gevolgen hebben. Gelukkig kan je het een en ander doen om goed voorbereid te zijn op die eerste schadeclaim. Want die zit er echt wel aan te komen.
Aansprakelijkheidsrisico beperken met de juiste verzekering(en)
Alles begint bij het afsluiten van een goede verzekering. Verzekeraars maken daarbij een onderscheid tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een oplossing voor wie aan het werk is en daarbij schade kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter die een foute aansluiting maakt, waardoor het hele huis onder water komt te staan. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade door een beroepsfout, bijvoorbeeld als een advocaat een foutief advies geeft. Naast deze twee aansprakelijkheidsverzekeringen bestaan er ook andere verzekeringen die je aansprakelijkheid afdekken, bijvoorbeeld de CAR-verzekering en de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Goede algemene voorwaarden en contracten
Natuurlijk is het belangrijk om ook zelf het risico op schadeclaims te beperken. Dat doe je in de eerste plaats moet goede algemene voorwaarden. In je algemene voorwaarden besteed je aandacht aan de aansprakelijkheid en aan de beperking van de aansprakelijkheid. Over jouw aansprakelijkheid kan je namelijk afspraken maken met je klanten. Heb je al algemene voorwaarden? Dan kunnen wij voor jou een check uitvoeren. We gaan dan na of je algemene voorwaarden het aansprakelijkheidsrisico voldoende goed afdekken. Als je nog geen algemene voorwaarden hebt, kunnen wij deze algemene voorwaarden voor jou opstellen.
Ook in andere overeenkomsten kan je afspraken opnemen met betrekking tot de aansprakelijkheid. En uiteraard is het belangrijk dat je overeenkomsten en offertes heel duidelijk zijn. In je offerte neem je bijvoorbeeld een duidelijke opdrachtomschrijving op.
Controleren is belangrijk
Je bent niet alleen aansprakelijk voor de fouten die jij maakt, maar ook voor de fouten die jouw medewerkers maken. Daarom is het belangrijk dat je deze medewerkers zorgvuldig selecteert, opleidt, instrueert en controleert. Ga regelmatig na of je medewerkers jouw instructies wel goed naleven en durf in te grijpen als dat nodig is. Uiteraard dien je niet alleen je medewerkers goed te controleren. Voer bijvoorbeeld ook kwaliteitscontroles uit voor je grondstoffen en halffabricaten of controleer het werk van andere ondernemers die je voor het project inschakelt.
Extra risico’s bij bouwprojecten
De risico’s zullen per project verschillen. Sommige projecten hebben nu eenmaal grotere risico’s, bijvoorbeeld een bouwproject. Daarbij is het in de eerste plaats belangrijk dat je over een goede CAR-verzekering beschikt en dat je enkel opdrachten aanneemt die je ook echt kunt uitvoeren. Daarnaast is een goede aannemingsovereenkomst heel belangrijk en kan je eventueel een risk engineer inschakelen. Een risk engineer zal onderzoek verrichten naar de risico’s op het bouwterrein. Dit vergroot de veiligheid, omdat je weet waarop je moet letten en omdat je voorzorgsmaatregelen kunt treffen. Gebruik verder altijd de juiste mensen, gereedschappen, materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Als je dat allemaal goed doet, ben je al een heel eind.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44