Als ondernemer sluit u voortdurend overeenkomsten. Wat de uitvoering van deze overeenkomsten betreft, speelt vertrouwen een belangrijke rol. U dient erop te vertrouwen dat de andere partij netjes betaalt, levert of bepaalde handelingen al dan niet stelt. Indien dat vertrouwen wordt geschaad, kunt u gelukkig ook ingrijpen. Er zijn namelijk verschillende dingen die u kunt doen wanneer u met contractbreuk wordt geconfronteerd.
Wat is contractbreuk?
Contractbreuk wordt ook wel wanprestatie genoemd. Er is sprake van contractbreuk wanneer een partij zijn of haar verplichtingen die volgen uit een overeenkomst, niet of niet volledig nakomt. Het maakt daarbij niet uit of de overeenkomst al dan niet op papier is gesteld. Het niet nakomen van een mondelinge overeenkomst is dus ook contractbreuk. Dit kan variëren van het niet leveren van goederen tot het leveren van goederen die niet aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. Ook bij een tekortkoming in de nakoming is er sprake van contractbreuk.
Verschillende mogelijkheden bij contractbreuk
Wanneer iemand wordt geconfronteerd met contractbreuk, is het belangrijk om de andere partij in gebreke te stellen. Bij een ingebrekestelling geeft u aan dat de andere partij in gebreke is en het contract niet nakomt. U geeft ook aan wat u wenst dat de tegenpartij doet. In principe zult u daarbij de nakoming eisen. Wanneer een ingebrekestelling niet het gewenste resultaat oplevert, kunt u naar de rechtbank stappen. De rechter kan dan de andere partij dan verplichten om de overeenkomst na te komen, eventueel door hier ook een dwangsom aan te verbinden.
Aanvullend kunt u een schadevergoeding vorderen. Dit kan natuurlijk enkel indien u schade hebt geleden door de contractbreuk. In de tussentijd kunt u de uitvoering van uw eigen verplichtingen opschorten, bijvoorbeeld door uw betalingen uit te stellen. Bij ernstige vormen van contractbreuk is het (laten) ontbinden van de overeenkomst eveneens een optie.
Boetebeding en andere bedingen ter bescherming tegen contractbreuk
In uw overeenkomsten en algemene voorwaarden kunt u allerlei bepalingen opnemen die extra bescherming bieden bij contractbreuk. Een voorbeeld hiervan is het boetebeding. Dit beding legt een financiële sanctie op bij niet-nakoming van de overeenkomst. Het boetebeding moet redelijk en duidelijk omschreven zijn. U kunt ook bepalen dat de eigendomsrechten slechts overgaan wanneer de volledige factuur is betaald. Ook dit biedt extra bescherming en kan een goede incentive zijn om alsnog de overeenkomst na te leven.
Juridische ondersteuning bij contractbreuk
In sommige gevallen is het aan te raden om juridische hulp in te schakelen. Dit is met name het geval indien de financiële gevolgen van de contractbreuk erg groot zijn. Ook wanneer u twijfelt over de juiste aanpak bij contractbreuk of bij heel complexe contractuele verhoudingen, is het aan te raden om juridische ondersteuning te zoeken. En als u de zaak voor de rechter brengt, is een advocaat soms verplicht. Hoe dan ook is het inschakelen van een ondernemingsrechtadvocaat aan te raden. MKBrecht.nl helpt u graag verder.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44