Juridische Zaken

De do’s-and-don’ts tijdens een bemiddelingsproces

Als ondernemer kan je zowel intern als extern worden geconfronteerd met conflicten. Bemiddeling is een alternatieve manier van geschillenbeslechting waarbij een neutrale derde partij, de bemiddelaar, helpt om een overeenkomst te bereiken tussen de partijen. Dit proces kan zowel tijd- als kostenbesparend zijn in vergelijking met een langdurige rechtszaak. Het is belangrijk om te weten hoe je jezelf het beste kunt gedragen tijdens een bemiddelingsproces. Dit met maar één doel: samen tot een succesvolle oplossing komen. We bespreken hieronder alle do’s-and-don’ts van bemiddeling voor ondernemers.

Do: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle bemiddeling. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de feiten, de wetgeving en de belangen van alle partijen. Bereid je ook voor op mogelijke oplossingen en wees bereid om te onderhandelen. Het helpt om van tevoren een lijst met prioriteiten en wensen op te stellen. Zo heb je voor jezelf al duidelijk waar je al dan niet toegevingen kan doen.

Don’t: Star vasthouden aan je standpunt

Bij bemiddeling is het belangrijk om flexibel te zijn en open te staan voor de ideeën en verlangens van de andere partij. Sta open voor compromissen en probeer niet koppig vast te houden aan je eigen standpunt. Bemiddeling draait om het vinden van een oplossing die voor beide partijen acceptabel is, niet om het krijgen van je gelijk.

Do: Communiceer respectvol en duidelijk

Effectieve communicatie is cruciaal voor succesvolle bemiddeling. Luister aandachtig naar de andere partij en probeer zijn of haar standpunt te begrijpen, ook als je het hier niet mee eens bent. Spreek respectvol en duidelijk, en vermijd agressief of defensief gedrag. Probeer de emoties onder controle te houden en focus op het vinden van een oplossing.

Don’t: Persoonlijke aanvallen

Vermijd persoonlijke aanvallen of het spelen van de ‘blame game’. Dit kan de sfeer tijdens de bemiddeling negatief beïnvloeden en het moeilijker maken om tot een oplossing te komen. Houd de discussie zakelijk en gericht op het oplossen van het conflict. Onthoud dat jullie in ieder geval iets met elkaar gemeen hebben: jullie willen samen een oplossing vinden. Dat is een goede basis om van te vertrekken.

Do: Maak gebruik van de bemiddelaar

De bemiddelaar is een neutrale derde partij met het doel om beide partijen te helpen bij het vinden van een oplossing. Maak gebruik van de expertise van de bemiddelaar en sta open voor zijn of haar suggesties en adviezen. Vertrouw op deze kennis en ervaring om het proces in goede banen te leiden.

Don’t: Proberen te ‘winnen’

Bemiddeling is geen wedstrijd waarbij één partij wint en de andere verliest. Probeer niet om de bemiddelaar of de andere partij te overtuigen van jouw ‘gelijk’. Focus in plaats daarvan op het vinden van een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Zo wint iedereen.

Do: Wees geduldig

Bemiddeling kan soms een langdurig proces zijn, afhankelijk van de complexiteit van het geschil. Wees geduldig en geef het proces de tijd die het nodig heeft. Een succesvolle bemiddeling kan uiteindelijk veel tijd en geld besparen in vergelijking met een rechtszaak.

Don’t: Overhaaste beslissingen nemen

Neem de tijd om alle informatie en mogelijke oplossingen te overwegen. Het is beter om een weloverwogen beslissing te nemen dan om een overhaaste keuze te maken waar je later spijt van krijgt. Bespreek de voorgestelde oplossingen met je adviseur(s) voordat je een definitieve beslissing neemt.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips