Juridische Zaken

Dit moet er allemaal in de huurovereenkomst voor een bedrijfsruimte staan

Ben je van plan om een bedrijfspand te verhuren? Dan heb je natuurlijk een goede huurovereenkomst nodig, want alleen zo voorkom je problemen. In de huurovereenkomst neem je natuurlijk de nodige personalia op, maar daarnaast zijn ook een aantal andere bepalingen onmisbaar. MKBrecht.nl benoemt de belangrijkste afspraken die in de huurovereenkomst aanwezig moeten zijn.

Bepalingen over het gehuurde en de huurprijs

In de huurovereenkomst voor een bedrijfsruimte moet steeds een duidelijke beschrijving van het verhuurde pand staan. Geef daarin duidelijk de kenmerken van het verhuurde pand weer, maar ook de bestemming ervan. Controleer daarbij steeds goed of de activiteiten van de huurder wel aansluiten bij het bestemmingsplan en niet conflicteren met het gebruik van andere huurders. Geef ook duidelijk aan onder welke voorwaarden de huurder eventueel verbouwingen mag uitvoeren en hoe dit op het einde van de huurtijd wordt afgehandeld.

Eveneens onmisbaar zijn natuurlijk de afspraken over de huurprijs. Neem niet alleen op wat de huurprijs is (al dan niet inclusief btw), maar denk ook aan het moment van betaling, eventuele extra servicekosten en de mogelijkheid om de huur te indexeren.

Afspraken over de huurperiode en opzegmogelijkheden

Zorg dat het duidelijk is voor hoe lang de huur loopt en wat de afspraken zijn over een eventuele verlenging. Wat de opzegtermijn betreft, moet je goed uit de doppen kijken. Indien het gaat om een 230a-bedrijfsruimte kan je dan misschien wel vrij afspraken maken, maar bij een 290-bedrijfsruimte moet je dan weer een aantal wettelijke regels respecteren. Schep duidelijkheid over hoe de opzeg moet verlopen en geef daarbij steeds de voorkeur aan een opzegging per aangetekend schrijven.

Waarborg en andere voorzorgsmaatregelen

Natuurlijk liet je de huurder vooraf screenen, maar toch is het belangrijk om daarnaast ook een aantal andere voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan het verbod om het pand zonder je toestemming onder te verhuren. Nog belangrijker is echter het voorzien van een waarborgsom, een bankgarantie of een andere borgstelling.

Andere nuttige bepalingen

Natuurlijk zijn er nog talloze andere afspraken die je maar beter opneemt in de huurovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan de regeling van de servicekosten, de onderhoudsregeling en afspraken omtrent belastingen. Dwingt de huurder bovendien een koopoptie of een eerste recht tot koop af? En leg je de huurder een exploitatieverplichting op? Ook dergelijke afspraken zijn niet ongewoon voor zakelijke huurovereenkomsten, net zoals exoneratiebedingen.

Vergeet ten slotte niet om een aantal bijlagen aan de overeenkomst toe te voegen en dit op de huurovereenkomst te vermelden. Denk daarbij aan het verplichte energielabel en ook aan een plattegrond, het proces-verbaal van oplevering, uittreksels uit het handelsregister en de kopieën van de paspoorten van de rechtsgeldige vertegenwoordigers.

Huurovereenkomst laten opstellen door een jurist

Je merkt het, het opstellen van een goede huurovereenkomst is niet eenvoudig. Laat het daarom over aan een van onze gespecialiseerde juristen. Zij leggen de gemaakte afspraken vast en dit conform de wettelijke krijtlijnen. Bovendien voorzien ze een aantal manieren om je belangen te beschermen.

Plan vandaag nog een intakegesprek in en kies voor de zekerheid van een juridisch correcte huurovereenkomst.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips