Juridische Zaken

Eenzijdig wijzigen van contractvoorwaarden

Het aanpassen van contractvoorwaarden kan in principe niet eenzijdig gebeuren, maar vereist overeenstemming tussen de betrokken partijen. Dit geldt zowel voor bepalingen die rechtstreeks in het contract staan als voor bepalingen die in de algemene voorwaarden staan. Bij een nieuwe overeenkomst is het uiteraard altijd mogelijk om af te wijken van de voorwaarden uit de vorige overeenkomst. Bij een doorlopende overeenkomst of duurovereenkomst is dit niet mogelijk, tenzij alle partijen het hierover eens zijn of er een eenzijdig wijzigingsbeding in de overeenkomst staat.

Eenzijdig wijzigingsbeding in de overeenkomst

Bij een eenzijdige wijziging van contractvoorwaarden, dus zonder expliciete instemming van de wederpartij, begeeft u zich in principe op juridisch dun ijs. In feite is een overeenkomst een afspraak tussen twee of meer partijen, waarbij wijzigingen normaal gesproken alleen in onderling overleg kunnen worden doorgevoerd. Een uitzondering op de regel is wanneer de overeenkomst een zogeheten eenzijdig wijzigingsbeding bevat. Dit beding moet echter aan strikte voorwaarden voldoen om geldig te zijn, vooral wanneer consumenten betrokken zijn. Dit komt omdat het eenzijdig wijzigingsbeding op de zogeheten grijze lijst staat. Een gevolg hiervan is dat een consument het recht moet hebben om de duurovereenkomst te beëindigen indien de te ontvangen prestatie door de eenzijdige wijziging wezenlijk afwijkt van wat eerst was overeengekomen.

Eenzijdig wijzigen van arbeidsovereenkomsten

Ook in een arbeidsovereenkomst is het mogelijk om een eenzijdig wijzigingsbeding op te nemen. Soms is dit ook in een personeelshandboek of een cao opgenomen. Hieraan zijn opnieuw strenge voorwaarden verbonden. Zo mag dit beding enkel in uitzonderlijke omstandigheden worden gebruikt en moet de werkgever hiervoor een belangrijke reden hebben. Zeker belangrijke voorwaarden, zoals het loon, kunnen niet zomaar worden gewijzigd.

Indien er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, moeten de werkgever en de werknemer samen overeenstemming vinden. Dit wil echter niet zeggen dat de werknemer zomaar elk voorstel van de werkgever mag weigeren. Een werkgever moet zich als een goede werkgever gedragen en een werknemer als een goede werknemer. Dit wil ook zeggen dat ze op een goede manier over wijzigingen moeten onderhandelen en redelijke wijzigingen niet zomaar mogen tegenhouden.

Flexibiliteit en discussies over eenzijdige wijzigingen

Het is niet eenvoudig om overeenkomsten op te stellen die enige flexibiliteit bieden voor toekomstige aanpassingen. Dit vereist een zorgvuldige formulering om potentiële geschillen te voorkomen, met name door duidelijke voorwaarden te hanteren over wanneer en hoe wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. MKBrecht.nl kan u hiermee helpen. Als u geconfronteerd wordt met een eenzijdige wijziging waarmee u het niet eens bent, is het belangrijk om juridisch advies in te winnen. Het onderhandelen over een compromis of het kiezen voor mediation kan een effectieve manier zijn om een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is. Ook hierin staat MKBrecht.nl u graag bij.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips