Juridische Zaken

Heeft een klant die een internetaankoop afhaalt recht op 14 dagen bedenktijd?

Wanneer een klant een online aankoop doet, heeft hij recht op een bedenktijd. Deze bedenktijd begint te lopen nadat het product bij hem is geleverd. Steeds meer webshops bieden niet alleen de mogelijkheid aan om het product aan huis te leveren, maar ook om het af te halen in een van de winkels. Ook dan is er meestal sprake van een bedenktijd. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen.

Recht op veertien dagen bedenktijd bij het afhalen van een online aankoop

De regels omtrent de bedenktijd gelden enkel bij een koop op afstand, bijvoorbeeld als een product via een webshop wordt gekocht of met een bestelbon die bij een krantje zit. Ook huis-aan-huisverkoop en de telefonische verkoop zijn voorbeelden van een koop op afstand.

Bij zo’n koop op afstand hebben consumenten in principe recht op veertien dagen bedenktijd. Dat de internetaankoop in een fysieke winkel wordt geleverd, maakt daarbij niets uit. Het is namelijk de plaats waar de koopovereenkomst is gesloten, thuis voor de computer, die telt en niet de plaats waar het product wordt geleverd. De bedenktijd eindigt veertien dagen na de levering van het product of na de levering van het laatste product in het bestelmandje.

Deze veertien dagen is een ondergrens. De verkoper mag ook altijd een langere bedenktijd toekennen. Bovendien ben je als verkoper verplicht om de consument over een aantal dingen te informeren, bijvoorbeeld over deze bedenktijd die de consument heeft. Ook moet je informeren over op welke manier en binnen welke termijn de consument van de koop kan afzien en moet je een modelformulier ter beschikking stellen. Als je dit niet doet, wordt de bedenktijd met maximaal twaalf maanden verlengd. Het toont meteen aan waarom je je voorwaarden maar beter kunt laten screenen door een jurist.

Uitzonderingen op het recht op veertien dagen bedenktijd

Er zijn echter situaties waarbij de bedenktijd wettelijk niet verplicht is. Het is dan wel belangrijk dat je dit voor de totstandkoming van de koopovereenkomst vermeldt. De bedenktijd geldt bijvoorbeeld niet wanneer een consument iets op maat laat maken, zoals een kast op maat. Ook bij bijvoorbeeld gepersonaliseerde zaken, zoals een fotocanvas of producten die snel bederven, is de bedenktijd niet van toepassing. Er is een uitgebreide lijst met dergelijke uitzonderingen, maar meestal gaat het om producten die niet zomaar opnieuw kunnen worden verkocht.

Daarnaast zijn er ook situaties waarbij de bedenktijd niet geldt, zelfs niet wanneer je dit als verkoper niet meldt. Het gaat dan om kleine aankopen via verkoopparty’s of wanneer iemand iets koopt op de markt. Het online boeken van een pakketreis of het kopen of huren van een woning is eveneens niet onderhevig aan de bovenstaande regels omtrent de bedenktijd.

Deze regels met betrekking tot de bedenktijd gelden bovendien enkel als het om een consumentenkoop gaat. Als je een webshop hebt waar enkel bedrijven iets kunnen bestellen, gelden deze regels dus niet. Werken met twee sets met voorwaarden kan interessant zijn als je zowel verkoopt aan consumenten als aan zakelijke klanten. Daarnaast gelden de regels evenmin als een particulier van een particulier koopt, bijvoorbeeld via Marktplaats. Als een bedrijf via Marktplaats iets aan een particulier verkoopt, gelden deze regels wel.

Algemene voorwaarden voor een webshop

Als je online verkoopt, zijn er best wel een aantal dingen waaraan je moet denken. Je moet namelijk rekening houden met de regels die er zijn om consumenten te beschermen, zoals het recht op de bedenktijd van veertien dagen. Ook moeten consumenten correct worden geïnformeerd. Wij raden aan om goede voorwaarden op te laten stellen. Laat je algemene voorwaarden voor een webshop opstellen door MKBrecht.nl en word snel geholpen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips