Als je iets koopt op internet heb je altijd bedenktijd, toch? Dat is inderdaad wat veel mensen denken en voor consumenten zal dat ook vaak wel kloppen. Toch zijn er meer dan voldoende situaties waarbij er helemaal geen bedenktijd is. Bovendien is het allemaal toch nog iets complexer en zijn er zoals wel vaker veel uitzonderingen. We leggen het voor je uit.
Bedenktijd van 14 dagen voor consumenten
Voor consumenten is de algemene regel inderdaad dat ze bij aankopen op afstand, bijvoorbeeld via het internet, recht hebben op 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze periode van 14 dagen mogen ze dan zonder opgaaf van reden van de aankoop afzien. Als verkoper mag je daar niet van afwijken, ook niet in je algemene voorwaarden. Bovendien moet je rekening houden met een aantal andere verplichtingen.
Het gaat hier wel enkel om de situatie bij consumentenkoop. Dat wil zeggen dat een consument bij een bedrijf koopt. Als een consument bij een andere consument koopt, bijvoorbeeld door een tweedehandsspelconsole te kopen via Marktplaats, is er geen sprake van een bedenktijd.
Wanneer begint de bedenktijd te lopen?
Het is belangrijk dat je goed weet wanneer de bedenktijd begint te lopen en dus ook wanneer het eindigt, want dit is het uiterste moment waarop een consument de overeenkomst mag beëindigen.
Wanneer een consument producten in je webwinkel koopt, begint de bedenktijd te lopen wanneer de consument het product heeft ontvangen of de laatste deelzending ontving. Als de consument regelmatige leveringen bestelt, zoals een abonnement op zilveren munten, begint de bedenktijd dan weer te lopen wanneer hij het eerste product ontvangt.
Ook als je via het internet diensten verkoopt, heeft de consument recht op zo’n bedenktijd. Dan begint de bedenktijd wel te lopen wanneer de dienst overeen is gekomen en bijvoorbeeld niet wanneer de klant een kopie van de online ondertekende overeenkomst ontvangt. Deze regel geldt bijvoorbeeld ook wanneer je een welkomstcadeau toestuurt want dat gaat dan niet om een gekocht product.
En wat als een consument tegelijkertijd een product en een dienst koopt, zoals een waterontharder en een onderhoudscontract? Dan start de bedenktijd ook gewoon wanneer de consument het product ontvangt.
Wat zijn de rechten tijdens de bedenktijd?
Als verkoper moet je een modelformulier ter beschikking stellen dat de consument kan gebruiken om zijn bedenktijd uit te voeren. Bovendien ben je verplicht om de consument over zijn recht op bedenktijd te informeren. Dat wil zeggen dat je duidelijk informeert over de bedenktijd, de manier waarop de consument van de aankoop kan afzien en of er afstand werd gedaan van de bedenktijd. Zoals eerder gezegd kan dat laatste in principe niet, maar er zijn wel uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij een consument online een overeenkomst sluit met een dakhersteller voor een dringende herstelling die de dag zelf wordt uitgevoerd. Dan is het maar logisch dat de bedenktijd niet verder blijft lopen.
Opgelet: wanneer je als verkoper niet aan deze verplichtingen voldoet, wordt de verlengtijd automatisch verlengd tot maximaal twaalf maanden. Neem geen risico’s en laat je juridische documenten opstellen door een jurist!
Wanneer is er geen bedenktijd?
In sommige gevallen heeft de consument geen recht op bedenktijd. Het gaat bijvoorbeeld om de aankoop van spoedreparaties, telefonische bestellingen bij bedrijven die zich niet richten op de verkoop op afstand (bv. bij de lokale bakker of slager), de aankoop van reizen of de aankoop van producten op maat (bv. een smartphonehoesje met een foto).
Geen bedenktijd voor zakelijke klanten
De bedenktijd volgt uit de Europese consumentenkoopregels en geldt dan ook alleen voor consumenten. Zakelijke klanten hebben in principe geen recht op bedenktijd, behalve wanneer ze een product kopen als consument.
Natuurlijk kan je hier wel contractueel van afwijken. Zo kan je perfect overeenkomen dat zakelijke klanten eveneens recht hebben op een bedenktijd. Wij geven onze zakelijke klanten bijvoorbeeld 24 uur de tijd om hun order te annuleren, waarna we aan de slag gaan. Dat hoeft niet, maar vinden we net zo eerlijk.
Bovenstaande geldt ook voor een consumentenkoop: je mag perfect afwijken in het voordeel van de consument. Wil jij geen 14 maar 50 dagen bedenktijd geven? Dat is geen probleem. Maar je mag de wettelijke bedenktijd niet beperken tot bijvoorbeeld 7 dagen.
Reken op de diensten van MKBrecht.nl
Laat het duidelijk zijn dat de bedenktijd toch net iets ingewikkelder is dan het lijkt. Je kan de bedenktijd uitbreiden, maar je kan de wettelijke bedenktijd niet inperken. En als je bovendien niet aan je informatieverplichtingen voldoet, word je daarvoor gestraft met een nog langere bedenktijd. Daarom laat je het opstellen van je documenten over aan een jurist. Maak een belafspraak en laat het over aan de experts van MKBrecht.nl.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44