Juridische Zaken

Hoe zit het met de consumentenkooprechten bij de verkoop van dieren?

Artikel 3:2a van het Burgerlijk Wetboek geeft duidelijk aan dat dieren geen zaken zijn. Vanuit ideologisch oogpunt werd deze bepaling in 2013 aan het Burgerlijk Wetboek toegevoegd, maar in de praktijk wijzigt er weinig. Tot op heden zijn de bepalingen met betrekking tot zaken ook van toepassing op dieren. Als professionele verkoper van dieren moet je dan ook de consumentenkooprechten respecteren.

Garantie bij consumentenkoop van een dier

Net zoals bij de aankoop van alle andere zaken, hebben consumenten bij de aankoop van een dier ook gewoon recht op een wettelijke garantietermijn. Wettelijk is er geen minimale garantietermijn vastgesteld, maar er zal bijvoorbeeld weinig twijfel zijn wanneer een hond binnen een maand na aankoop ziek wordt.

De garantierechten zijn overigens niet alleen van toepassing bij erfelijke aandoeningen, maar in alle situaties waarbij een dier niet voldoet aan de eigenschappen die voor normaal gebruik nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een papegaai die onophoudelijk schreeuwt, een dekstier die koeien aan de verkeerde kant bespringt of een kitten met epilepsie. In dergelijke gevallen moet de verkoper het dier herstellen (dierenartskosten vergoeden), vervangen (een nieuw dier geven indien de dierenartskosten hoger zijn dan de aankoopsom) of de koop ontbinden (de koper krijgt het geld terug en de verkoper neemt het dier opnieuw in ontvangst).

Het is natuurlijk perfect mogelijk dat de koper het dier liever niet laat vervangen, zeker wanneer er al een emotionele band is ontstaan. In dat geval hoef jij niet op te draaien voor de torenhoge dierenartskosten maar volstaat het dat je de herstellingskosten beperkt tot de aanschafprijs van het dier.

De koper voldoende informeren

Het is echter niet omdat de koper over garantierechten beschikt dat je zomaar alles hoeft te slikken. Consumenten hebben per slot van rekening ook een onderzoekplicht en moeten voldoende informatie inwinnen. Indien bepaalde erfelijke afwijkingen algemeen bekend zijn, bijvoorbeeld de anatomische afwijkingen aan de voorste luchtwegen bij mopshonden, kan de consument jou daar niet zomaar over aanspreken. In dat geval voldoet het dier dan ook aan de normale verwachtingen.

Het is aangeraden om enerzijds goede garantievoorwaarden op te stellen en anderzijds de consument voldoende te informeren en te wijzen op afwijkingen die eigen zijn aan het ras, bijvoorbeeld door een informatieve fiche aan de overeenkomst te hechten. Ook tests van ouderdieren zijn een aangeraden toevoeging.

Algemene voorwaarden zijn heel belangrijk

Bij de verkoop van een dier kan er veel mislopen en net daarom is het belangrijk om over goede algemene voorwaarden te beschikken. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de levertijd zodat een puppy lang genoeg bij de mama kan blijven of aan de ontbinding van de overeenkomst wanneer de puppy voortijdig zou sterven. Houd er wel rekening mee dat bij een consumentenkoop een aantal onredelijke voorwaarden verboden zijn. Zo mag je bijvoorbeeld niet overeenkomen dat je bij het overlijden van de gekozen puppy een andere puppy mag leveren, tenzij wanneer de consument over het recht beschikt om de koop dan ongedaan te maken.

Laat je adviseren door MKBrecht.nl

Er zijn nog talloze andere wettelijke bepalingen die van toepassing kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer je een online bestelmodule aanbiedt. Omdat de verkoop van dieren praktisch een bijzonderheid is, maar juridisch dan weer wordt gelijkgesteld met de koop van eender welke andere zaak is het opstellen van goede voorwaarden vaak erg ingewikkeld.

Laat je adviseren door MKBrecht.nl. Wij stellen de verkoopovereenkomst en algemene voorwaarden voor jou op. Want enkel zo kan je ook echt de schaapjes op het droge hebben.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips