Een spinnende kat op de bank of een wandeling met de trouwe viervoeter: voor sommigen maakt het hun dag compleet. Toch weet iedere verhuurder dat huisdieren ook voor overlast en schade kunnen zorgen, zeker in een appartement. Een krabbende kat of een knabbelende hond: de schade loopt al snel op. Als verhuurder is voorkomen beter dan genezen. Maar kan je een bepaling opnemen in de huurovereenkomst om huisdieren te verbieden? Ja, maar…
Het recht op privéleven
Het voornaamste probleem is het feit dat het houden van een huisdier eigenlijk behoort tot het recht op een privéleven. En dit recht geniet bescherming door het EVRM, waardoor er niet zomaar van kan worden afgeweken. Anderzijds zijn de huurder en verhuurder niet de enige belanghebbenden. Zo zijn er de belangen van de vereniging van eigenaars en zijn er eveneens de andere omwonenden die rustig van hun eigendom willen genieten.
In de praktijk zal men steeds een afweging moeten maken tussen die verschillende belangen, waardoor het een echte feitenkwestie wordt. Concreet zal een goudvis minder snel voor problemen zorgen dan een hond. Hierbij zal een hond als problematischer aanzien worden in een appartement dan in een woonhuis met een grote tuin, terwijl ook het karakter en het ras een rol spelen. Bij een voortdurend blaffende hond zullen buren, figuurlijk althans, sneller een stok vinden om de hond te slaan.
Algemeen contractueel verbod is moeilijk afdwingbaar
Je mag steeds een verbodsbepaling in de huurovereenkomst opnemen, maar in de praktijk kan je je er dus niet zomaar op beroepen. Je zal steeds moeten aantonen dat jouw belang als verhuurder primeert op het recht op privéleven van de huurder. Met concrete bewijzen zal je bij de rechter moeten aantonen dat het huisdier jou schade toebrengt.
Dat toonde een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland aan, waarbij de huurder uiteindelijk toch gewoon een pony mocht houden. De verhuurder had in de huurovereenkomst nadrukkelijk het houden van vee verboden, maar een pony is volgens de rechter nog niet automatisch vee. Gelukkig voor de huurder had de pony wel een mooie en goed onderhouden stal in de tuin, want in een appartement had de rechter waarschijnlijk anders beslist.
Hoe dan ook is het aangeraden om een bepaling over het houden van huisdieren, tuindieren en vee op te nemen in de huurovereenkomst. Op die manier behoud je als verhuurder nog dat beetje inspraak, hoewel je nog steeds de rechter zal moeten overtuigen. Bovendien maken goede afspraken ook gewoon goede vrienden, toch?
Neem ook de statuten van de VvE goed door
Ben je tot slot een diervriendelijke verhuurder en gun je de huurder echt wel z’n diertje? Onthoud dan wel dat je als eigenaar ook anderen hun belangen niet zomaar mag negeren.
Wanneer in de statuten van de VvE concreet staat aangegeven dat het houden van huisdieren verboden is, trek je die lijn maar beter door naar de huurovereenkomst. En wanneer het gaat om een appartement sta je toch maar beter niet toe dat de huurder een blaffende Deense Dog in huis haalt. Tenzij die hond uiteraard een hulphond is, zo’n hond mag je immers niet zomaar verbieden.
Het in de huurovereenkomst opnemen van een verbod op het houden van huisdieren is een aanrader. Toch bewijst de praktijk dat je zo’n clausule steeds met de nodige voorzichtigheid moet benaderen. Bij MKBrecht.nl vragen we daarom niet alleen naar de persoonlijke wensen, maar zullen we indien nodig ook de statuten van de VvE erop naslaan. Over elke bepaling in de huurovereenkomst denken wij uitbundig na.
Alleen op die manier kan de huurovereenkomst jouw belangen – en die van de omwonenden – maximaal beschermen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44