Juridische Zaken

Informatie uit databanken overnemen is niet zomaar toegestaan

Databanken bevatten een verzameling van informatie die in principe niet door de opsteller van de databank is gemaakt. Deze informatie is echter door de opsteller methodisch of systematisch geordend, is toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt en getuigt van een substantiële investering. Daarom acht de wetgever het nodig om niet alleen auteurs maar ook makers van databanken te beschermen. Deze bescherming ontstaat automatisch, moet niet worden aangevraagd en is gratis. Hoe uitgebreid deze bescherming wel of niet is, is vaak voer voor discussie. Zo diende het Europees Hof van Justitie recent nog een tweetal prejudiciële vragen te beantwoorden (ECLI:EU:C:2021:434).

Zoekmachine neemt automatisch informatie uit een databank over

CV-Online is een Letse beheerder van een databank voor vacatures. Werkgevers publiceren er vrijwillig hun vacatures. Tevens is de website met zogenaamde microdata uitgerust, informatie die niet voor de gebruiker zichtbaar is, maar die wel nuttig is voor zoekmachines. Dergelijke zoekmachines kunnen hierdoor de pagina op een correcte manier indexeren. Onder meer de functietitel, de bedrijfsnaam, de werkplek en de publicatiedatum zijn in de microdata opgenomen.

Melons beheert dan weer een zoekmachine voor vacatures. Via deze zoekmachine kunnen werkzoekenden meteen verschillende vacaturesites doorzoeken. Door middel van hyperlinks worden gebruikers dan naar de derde website doorverwezen. Ook de site van CV-Online wordt op deze manier geïndexeerd. Hierbij neemt Melons de metatags van CV-Online over en geeft het dit weer in de zoekresultaten. Volgens CV-Online maakt Melons op deze manier, door de informatie uit de meta-tags gewoon over te nemen, onrechtmatig hergebruik van hun databank. Volgens het databankenrecht kan dit enkel mits een geldig toestemming. De Letse Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija (regionale rechter Riga, afdeling civiele zaken) heeft daarop twee prejudiciële vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie.

Inbreuk op het databankenrecht

Volgens het Hof is er sprake van het overbrengen van de inhoud van een databank. De zoekmachine Melons heeft namelijk meta-informatie van de databank naar de eigen server gekopieerd. De inhoud van de databank werd naar een andere drager overgebracht en dan is er sprake van informatieoverbrenging. Het Hof benadrukt dat zo’n overbrenging enkel kan als de samensteller van de databank daar een geldige toestemming voor heeft gegeven. Dat er hyperlinks zijn aangebracht naar de website van CV-Online is volgens het Hof van ondergeschikt belang.

Een internetzoekmachine die met andere woorden is gespecialiseerd in het doorzoeken van databankinformatie en die een substantieel deel daarvan kopieert en indexeert zodat gebruikers de informatie op basis van relevante criteria kunnen doorzoeken, vraagt volgens het Hof de inhoud van de databank op en hergebruikt dit. Zo’n opvraging en hergebruik kan verboden worden door de fabrikant van de databank, bijvoorbeeld wanneer dit schade berokkent aan de investering. Bij onrechtmatig gebruik staat het de fabrikant van de databank dan ook vrij om een schadevergoeding te vorderen.

Experts in het databankenrecht

Databanken genieten bescherming. Dit wordt onder meer geregeld op basis van de Databankenwet. Hergebruik is mogelijk, maar dan enkel met een geldige toestemming. Hoever de rechten van de gebruiker gaan en wat al dan niet is toegestaan, wordt maar beter vastgelegd aan de hand van een duidelijke licentie. Heb je hier vragen over of wil je een licentie laten opstellen? Plan dan een intakegesprek in en onze experts helpen je verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips