Juridische Zaken

Inhoud openbaar maken en verveelvoudigen vs. het auteursrecht

In veel documenten, rapporten, cursussen en artikelen staat dat het verboden is om de inhoud of een deel van de inhoud openbaar te maken en/of te verveelvoudigen zonder de toestemming van de auteur of het bedrijf. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, want anders kan dit een schending zijn van het auteursrecht. En dit kan gevolgen hebben, zoals de verplichting om een schadevergoeding te betalen.

Wat is openbaar maken en verveelvoudigen?

Openbaar maken verwijst naar het beschikbaar stellen van het document aan een breed publiek, zodat anderen er kennis van kunnen nemen. Dit kan gebeuren door het document te publiceren op een website, in een boek of tijdschrift of door het te delen via sociale media of andere kanalen. Ook bijvoorbeeld het tentoonstellen van het werk valt hieronder. Verveelvoudigen is dan weer het maken van kopieën van het document, bijvoorbeeld door het te kopiëren, te reproduceren of te scannen. In de praktijk valt ook het (gedeeltelijk) bewerken of nabootsen van een werk onder het begrip verveelvoudigen, het hoeft dus niet per se om een identieke, fysieke kopie te gaan.

Belang van verbod op openbaar maken en verveelvoudigen

Deze bepaling neemt men op om te voorkomen dat anderen het document openbaar maken of verveelvoudigen zonder de toestemming van de auteur. Op deze manier wordt voorkomen dat het werk wordt gekopieerd of gebruikt voor andere toepassingen dan waarvoor het is bedoeld of zonder de juiste erkenning of vergoeding. Dit beschermt niet alleen de financiële belangen van de auteur of het bedrijf, maar ook hun reputatie en de integriteit van hun werk.

Toestemming verkrijgen om te verveelvoudigen en openbaar te maken

De auteur en/of het bedrijf achter de content kan een uitzondering toestaan. Men kan expliciet toestemming verlenen aan een specifieke persoon of entiteit om het document toch te gebruiken. Dit doet men meestal onder specifieke voorwaarden en voor welbepaalde toepassingen. Dit kan worden gedaan door middel van een schriftelijke overeenkomst, zoals een licentieovereenkomst, waarin de voorwaarden voor het gebruik van het document worden vastgelegd.

Een andere manier om toestemming te verkrijgen, is door gebruik te maken van licenties of auteursrechtelijke regelingen die reeds zijn vastgelegd. Sommige documenten worden bijvoorbeeld gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie, die bepaalt hoe het werk kan worden gebruikt. Het bepaalt bijvoorbeeld of het mag worden gewijzigd, commercieel mag worden gebruikt of mag worden gedeeld onder dezelfde voorwaarden. Door te voldoen aan de voorwaarden van de licentie, verkrijgt de gebruiker automatisch toestemming om het document te gebruiken op de aangegeven manier.

Toestemming schriftelijk vastleggen

Hoe dan ook is het essentieel om de verkregen toestemming vast te leggen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de situatie. Dit kan bijvoorbeeld als onderdeel van een licentieovereenkomst. Dan worden de voorwaarden schriftelijk vastgelegd en ondertekend door beide partijen. Als de toestemming mondeling wordt verleend, kan het verstandig zijn om een schriftelijke bevestiging te vragen per e-mail of brief, om eventuele misverstanden te voorkomen. Hebt u meer vragen hierover of wilt u uw eigen content optimaal beschermen? Spreek er dan vrijblijvend over met een van onze experts auteursrecht.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips