Bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst is het belangrijk om aandacht te besteden aan alle relevante aspecten, waaronder het geschenkbeding. Dit beding regelt de voorwaarden waaronder werknemers geschenken of andere extraatjes mogen ontvangen van klanten, leveranciers of andere partijen. In dit artikel leggen we uit wat een geschenkbeding is en waarom dit beding van belang is.
Wat is een geschenkbeding?
Een geschenkbeding is een bepaling die de voorwaarden vastlegt waaronder een werknemer geschenken of andere voordelen mag ontvangen van derde partijen, zoals klanten en leveranciers. Het beding kan een compleet verbod op het aanvaarden van geschenken omvatten of specifieke regels en beperkingen opleggen. Er kunnen bijvoorbeeld uitzonderingen worden gemaakt voor jubileumgeschenken of geschenken voor speciale gelegenheden, zoals een huwelijk of de geboorte van een kind. De werknemer kan ook verplicht worden om ontvangen geschenken bij de werkgever te melden.
Het belang van het geschenkbeding
Het ontvangen van geschenken van klanten, leveranciers of derden kan soms leiden tot belangenverstrengeling of zelfs fraude binnen het bedrijf. Het kan leiden tot de beïnvloeding van werknemers, wat mogelijk resulteert in het nemen van beslissingen die niet in het belang zijn van het bedrijf. Door een duidelijk geschenkbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst, wordt het voor werknemers helder wat wel of niet is toegestaan met betrekking tot het aanvaarden van geschenken van derden. Het opnemen van een geschenkbeding in arbeidsovereenkomsten helpt ook om de integriteit van de onderneming te beschermen. Het beding zorgt ervoor dat werknemers zich bewust zijn van het belang van transparantie in hun handelen.
Opstellen van een geschenkbeding
Bij het opstellen van een geschenkbeding dien je eerst de keuze te maken of geschenken ontvangen al dan niet is toegestaan. Er kan worden gekozen voor een totaalverbod of er kunnen situaties worden opgenomen waarbij het ontvangen van geschenken wel is toegestaan. Daaraan kunnen dan weer voorwaarden worden gekoppeld. Zorg er in ieder geval voor dat dit alles duidelijk is, want zo kun je discussies voorkomen. Zorg er bovendien ook voor dat het geschenkbeding redelijk en billijk is. Overweeg om een meldingsplicht op te leggen, wat voor meer transparantie zorgt. En denk na over duidelijke sancties als de werknemer zich niet aan de regels houdt. Dit kan variëren van een waarschuwing tot een ontslag op staande voet. Dit is sterk afhankelijk van de ernst van de overtreding.
Geschenkbeding in arbeidsovereenkomst of reglement
Een geschenkbeding kan worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement, personeelshandboek of integriteitsreglement. Het voordeel van het opnemen van een geschenkbeding in een reglement is dat het meer flexibiliteit biedt. Een reglement is namelijk eenvoudiger aan te passen dan een arbeidsovereenkomst. In de arbeidsovereenkomst kan vervolgens worden verwezen naar het reglement waarin het geschenkbeding is opgenomen. Je dient er wel voor te zorgen dat de werknemers voldoende op de hoogte zijn van het reglement en dat eventuele sanctiebepalingen consequent worden nageleefd.
MKBrecht kan ondersteuning bieden bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten, bedrijfsreglementen en integriteitsbepalingen. Wij zorgen ervoor dat deze documenten juridisch correct zijn en voldoen aan de wettelijke vereisten. Neem contact op met ons team voor advies en ondersteuning bij het opstellen van een geschenkbeding of bij andere arbeidsrechtelijke kwesties.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44