Juridische Zaken

Juridische problemen door groene reclame-uitingen

De hedendaagse consument gaat ecologisch bewust door het leven. Zaken als groen en duurzaam zorgen er dan ook voor dat producten of diensten beter verkopen. Veel consumenten verrichten hieromtrent geen diepgaand onderzoek en geloven gewoon wat de producent, de verkoper of de dienstverlener zegt. Daarom is het belangrijk dat consumenten erop kunnen vertrouwen dat men in reclame de waarheid verkondigt, zeker als het gaat over belangrijke zaken als ecologie en duurzaamheid.

Groene reclame-uitingen moet je kunnen onderbouwen

Groen en duurzaam is voor veel bedrijven een belangrijke USP. Dat ­hoeft ook geen probleem te zijn. Maar als bedrijven zeggen dat een product groen is, is het belangrijk dat het dat ook daadwerkelijk is. Ze moeten het ook kunnen onderbouwen. En hoe absoluter en specifieker de claim is, hoe beter de claim moet kunnen worden onderbouwd. En dat blijkt niet altijd even goed te gaan. Vorig jaar zijn er bij de Reclame Code Commissie opnieuw heel wat klachten binnengekomen over groene reclame-uitingen.

Juridische problemen bij groene reclame-uitingen omtrent deelscooters

Neem bijvoorbeeld de elektrische deelscooters van Felyx. Deze deelscooters zijn zeker nuttig in grote steden, waar autoverplaatsingen niet altijd even vlot verlopen. Ook is het voor de sporadische gebruiker een goedkope oplossing, of toch in vergelijking met een eigen scooter of auto bezitten. Maar volgens een eerdere reclame-uiting van het bedrijf gaat het ook om een groene en milieuvriendelijke oplossing. Want het gaat om elektrische scooters die niet rijden op fossiele brandstoffen en die bovendien worden gedeeld. Logisch, toch?

De uitleg lijkt inderdaad goed te zijn, maar is slechts een deel van het verhaal. Zo is er om de scooters op te laden elektriciteit nodig. En de elektriciteit is in Nederland nog niet helemaal groen. Daarnaast blijkt dat scooterdelers heel slordig omgaan met de deelscooters, waardoor ze veel sneller dan normaal moeten worden vervangen. Tegelijkertijd laden de scooters zichzelf niet op. Er rijden allerlei busjes rond om voortdurend de accu’s te vervangen. Dat is bij je eigen scooter natuurlijk allemaal niet nodig. Op het einde van de rit blijkt dat zo’n elektrische deelscooter eigenlijk minder milieuvriendelijk is dan het bezitten van een eigen benzinescooter. Uiteindelijk beslist de Reclame Code Commissie daarom dat het deelscooterbedrijf dergelijke milieuclaims niet langer mag maken.

Juridische problemen bij groene reclame-uitingen omtrent elektrische fietsen

Een ander voorbeeld vinden we bij een commercial van Gazelle, waar men over een elektrische fiets het volgende zei: “niets rijdt schoner”. Het klopt inderdaad dat een elektrische fiets schoner rijdt dan bijvoorbeeld een benzinewagen, maar rijdt een klassieke fiets dan niet schoner dan een elektrische fiets? De stelling was heel absoluut en niet aantoonbaar. En daarom was de uiting volgens de Reclame Code Commissie niet toelaatbaar. De commercial werd afgewezen.

Advies over de eisen die aan reclame worden gesteld

Als bedrijven een duurzaam product op de markt brengen, dan mogen ze dat duurzaam noemen. Maar het is wel belangrijk dat ze dergelijke claims kunnen onderbouwen. Hoe absoluter de claim is, hoe nauwgezetter hierop wordt toegezien. Heb jij nog vragen over de eisen die aan reclame-uitingen worden gesteld en vraag je je af of jouw commercial de toetsing door de Reclame Code Commissie zou doorstaan? Spreek er dan over met een van onze experts Adverteren & Reclame. Wij beantwoorden graag al je vragen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips