Webshops die aan consumenten verkopen, moeten met een aantal regels rekening houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht van de consument om, zonder opgaaf van redenen, binnen een termijn van 14 dagen van de aankoop af te zien. Ook heeft de consument in zo’n geval recht op een volledige terugbetaling binnen 14 dagen na de melding van de annulering. Daarnaast mag de consument niet verplicht worden om akkoord te gaan met een tegoedbon. Ten slotte moet de webshop hier duidelijk over informeren.
Het zijn regels waar de meeste webwinkeluitbaters intussen wel van op de hoogte zijn, maar toch stelt de ACM wel nog steeds inbreuken vast. En daar treedt het streng tegen op. Het zijn lang niet alleen grote webshops die sancties opgelegd krijgen en dat bewijzen ook onderstaande drie voorbeelden.
Waarschuwing voor problemen met de informatieverplichting
In 2019 sprak de ACM de webwinkels We Love Musthaves en Bluegood aan omdat zij hun klanten onvoldoende of onjuist informeerden over het herroepingsrecht, de levertijd en hun contactgegevens. Webwinkeliers hebben nu eenmaal een aantal informatieverplichtingen.
Ze gaven bijvoorbeeld niet aan dat de consument binnen 14 dagen van zijn aankoop kan afzien, zijn geld terug zou krijgen en hoe dit retourneren diende te verlopen. Na een waarschuwing hebben ze meteen het nodige gedaan. Het toont aan dat de ACM niet altijd zal overgaan tot beboeten wanneer er direct gevolg wordt gegeven aan een waarschuwing en er niet meteen sprake lijkt te zijn van slechte wil. Natuurlijk is dat geen vrijgeleide om de dingen verkeerd te doen.
Dwangsom voor te late terugbetalingen
Het blijft natuurlijk niet bij waarschuwen. Zo ontving de ACM dit jaar opnieuw klachten over de webwinkel We Love Musthaves. Deze keer zouden de betalingen bij retourneringen te laat of zelfs helemaal niet gebeurd zijn. Andere consumenten kregen een tegoedcode. Volgens de eigenaar zouden financiële problemen aan de basis liggen. Ze had het moeilijk om haar rekeningen te blijven betalen en het was een financiële knoeiboel geworden. De ACM gaf de webshop een laatste kans om een einde te maken aan alle inbreuken en dit onder een dwangsom van 2.000 euro per week. Intussen is de webshop gesloten en is er een faillissementsverzoek ingediend bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Boete na herhaaldelijke inbreuken op informatieverplichtingen
In een andere zaak werd er eind 2019 ook effectief tot een boete overgegaan. Het ging toen om inbreuken die werden vastgesteld bij de webshop Boomfietsen.nl. Klanten ontvingen er onvoldoende informatie over de manier waarop ze hun aankopen konden annuleren. De ACM had de eigenaar eerder al aangesproken op soortgelijke inbreuken op andere websites van hem. Op deze websites had hij wel de nodige aanpassingen gedaan. De Boomfietsen-website had hij later opgericht, maar dezelfde inbreuken kwamen opnieuw terug. De ACM vond dat hij voldoende was gewaarschuwd en legde nu meteen een boete op van 50.000 euro.
Voorkom boetes en neem contact op met MKBrecht.nl
Nadat eerder grote webwinkels als CoolCat (220.000 euro) en Bever (198.000 euro) al torenhoge boetes kregen opgelegd, worden ook kleine webshops steeds vaker het slachtoffer van hun eigen tekortkomingen. Het maakt daarbij weinig uit of ze zich onder een vennootschap met rechtspersoonlijkheid organiseren of als een eenmanszaak optreden.
Wij kunnen webwinkeliers alleen maar aanraden om strikt te voldoen aan alle consumentenregels. Bovendien benadrukken we ook het belang van het voldoen aan de privacyregelgeving, want ook de Autoriteit Persoonsgegevens kan hoge boetes opleggen. Plan een gratis adviesgesprek in en zorg dat jij geen boetes hoeft te vrezen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44