Juridische Zaken

Tussentijdse afspraken bij mediation

Goede vaststellingsovereenkomst blijft belangrijk

Mediation is een effectieve methode om geschillen buiten de rechtbank om op te lossen. Het biedt de partijen de mogelijkheid om in een vertrouwelijke sfeer en met de hulp van een neutrale derde, de mediator, naar een wederzijds aanvaardbare oplossing te zoeken. De voordelen van mediation zijn groot en omvatten onder meer kostenbesparing en tijdsbesparing. Daarnaast is er de controle die de partijen behouden over de uitkomst van hun conflict. Dit staat in schril contrast met een uitkomst die wordt opgelegd door een rechter. Hierdoor wordt een onderhandelde oplossing over het algemeen beter gedragen en uitgevoerd.

Tussentijdse afspraken maken

Tijdens het mediationproces kunnen de partijen tussentijdse afspraken maken. Deze afspraken kunnen nuttig zijn om de voortgang van het traject te faciliteren, vertrouwen te scheppen of om deelkwesties op te lossen. De tussentijdse afspraken gelden terwijl er wordt gewerkt aan een alomvattende regeling. Tussentijdse afspraken kunnen betrekking hebben op procedurele stappen, tijdelijke regelingen of specifieke punten van het geschil.

Echter, het is belangrijk te begrijpen dat dergelijke tussentijdse afspraken niet per se permanent bindend zijn. Ze verkrijgen slechts bindende kracht wanneer ze zijn opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Dit is een formeel document dat het resultaat van de mediation bevat en waarin expliciet staat vermeld dat de overeenkomst bindend is en dat er rechten aan kunnen worden ontleend. De partijen mogen er volgens de rechtspraak (ECLI:NL:HR:2013:2049) niet op vertrouwen dat deze tussentijdse afspraken na de beëindiging van de mediation juridisch bindend blijven. Dit werd recent nog maar eens bevestigd (ECLI:NL:PHR:2023:590). Het is cruciaal dat alle bindende afspraken duidelijk worden opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst dient ook de gevolgen te bevatten van het niet nakomen van deze afspraken.

Eerste hulp bij mediation

MKBrecht.nl speelt een essentiële rol bij het ondersteunen van partijen in mediation. Onze juridische professionals kunnen helpen bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst die de gemaakte afspraken nauwkeurig weergeeft en die zorgt voor juridische zekerheid. We zorgen ervoor dat de gemaakte afspraken juridisch bindend en afdwingbaar zijn. Daarnaast kan MKBrecht advies en begeleiding bieden bij de interpretatie en implementatie van tussentijdse afspraken en bij het onderhandelen van de vaststellingsovereenkomst.

Alternatieven voor mediation

Buiten mediation om bestaan er verschillende andere manieren om geschillen te beslechten. Arbitrage kan bijvoorbeeld ook een goede oplossing bieden. Hierbij zal een onafhankelijke derde, de arbiter, een beslissing nemen die bindend is voor alle partijen. Dit kan geschikt zijn bij complexe zaken waarbij technische expertise vereist is. Bij een bindend advies neemt een expert een beslissing over het geschil, een beslissing die de partijen op voorhand als bindend accepteren. Geschillencommissies bieden een laagdrempelig en vaak kosteneffectief alternatief, met name bij consumentengeschillen. Ze zijn sector- of branchegebonden en bieden een uitkomst die als bindend wordt beschouwd. Het belang van een nakomingsgarantiebeding is dan wel belangrijk. MKBrecht.nl adviseert graag over het meest geschikte alternatief voor mediation, afhankelijk van de specifieke situatie, en biedt daarbij de nodige ondersteuning en begeleiding.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips