Juridische Zaken

Verhuurplatformen dragen meer verantwoordelijkheid bij verhuur aan toeristen

Platformen als Airbnb, Expedia en Booking.com spelen een steeds belangrijkere rol in de toeristische verhuursector. Op dergelijke platformen zijn er niet alleen echte hotels terug te vinden, maar ook particulieren die een kamer aanbieden. De laatste jaren zijn er dankzij dergelijke platformen steeds meer mensen die zelf kamers aanbieden. Dit zorgt soms voor problemen.

Gemeenten krijgen meer slagkracht om overlast aan te pakken

Dankzij de Wet toeristische verhuur van woonruimte kunnen gemeenten, waar er schaarste op de woningmarkt is of waar de leefbaarheid onder druk komt te staan, verhuurders verplichten om een registratienummer aan te vragen. De verhuurder moet dit registratienummer dan publiceren bij advertenties, ongeacht of het nu gaat om een briefje dat in de winkel wordt opgehangen of om een advertentie die op Airbnb staat. Hierdoor krijgen gemeenten meer zicht op het aanbod.

Bij overlast kan de gemeente bovendien sneller optreden en daarnaast maakt deze wet het heffen van de toeristenbelasting ook efficiënter. Eventueel kan de gemeente een maximumaantal te verhuren nachten per jaar opleggen. Voorheen dienden gemeenten bij elke advertentie het platform te verzoeken om de gegevens van de aanbieder over te maken, dus voor de handhaving is het echt wel een wereld van verschil. De gemeente Amsterdam heeft intussen als eerste de registratieplicht ingevoerd. Deze registratieplicht geldt ook voor B&B’s en voor short-stayverhuur.

Voor overtreders zijn er ten slotte hoge boetes voorzien. Bij herhaalde woonfraude, zoals het telkens opnieuw verhuren voor meerdere dagen dan toegestaan is, kunnen de bestuurlijke boetes zelfs oplopen tot 87.000 euro.

Platformen dragen meer verantwoordelijkheid

Vanaf 1 juli 2021 komt er ook meer verantwoordelijkheid te liggen bij platformen als Airbnb en Booking.com. Zij zullen aanbieders moeten informeren over de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast moeten ze de publicatie van advertenties zonder registratienummer onmogelijk maken in gemeenten waar zo’n nummer verplicht is. Eveneens kan een gemeente een platform verzoeken om woningen niet langer boekbaar te plaatsen, bijvoorbeeld omdat het maximumaantal nachten is bereikt.

Steeds meer regels voor internetplatformen

In de praktijk kon deze wettelijke verplichting niet zomaar worden ingevoerd. Dergelijke platformen vallen namelijk onder de Europese Richtlijn inzake elektronische handel die de platformen een grote economische vrijheid toekent. Slechts in een beperkt aantal gevallen is het voor landen mogelijk om dergelijke platformen beperkende regels op te leggen. Daarom diende de Europese Commissie eerst zijn goedkeuring te geven. Nederland is het eerste land dat deze procedure met succes heeft doorlopen.

Platformen zoals Uber, Airbnb en VRBO hebben in sneltempo de wereld veroverd. Het is al langer geweten dat het wetgevend kader niet klaar was voor dergelijke initiatieven. Het is dan ook een algemene tendens, niet alleen in Nederland maar ook op Europees niveau, dat dergelijke platformen sterker worden geregeld. Zo is er bijvoorbeeld de platform-to-businessverordening die transparantie-eisen oplegt en die voorziet in een verbeterde geschillenbeslechting.

Ben je van plan om zelf een internetplatform op te zetten en ben je op zoek naar juridisch advies of documenten? Of wil je zelf toeristische accommodatie aanbieden en heb je hier vragen over? Dan helpen wij je graag verder. Plan een intakegesprek in. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips