Juridische Zaken

Verkeersboete tijdens het werk: wie moet dat betalen?

Vorig jaar werden ongeveer 9,2 miljoen verkeersovertredingen vastgesteld. Het ligt er natuurlijk duimdik bovenop dat een groot deel daarvan tijdens de werktijd viel. In dat geval doemt wel vaker de vraag op wie die verkeersboete moet betalen. Een vraag waar we niet altijd snel een duidelijk antwoord op kunnen geven, want het is nu eenmaal afhankelijk van veel factoren. Daarom raden wij steeds aan om een goede regeling uit te schrijven.

Eigenaar wagen krijgt de boete

In principe is het steeds de eigenaar van de wagen die de boete in de bus ontvangt. Indien een werknemer bijvoorbeeld te snel rijdt wanneer hij met zijn eigen (lease)wagen naar een klant rijdt, zal hij zelf de boete ontvangen. Wanneer hij daarentegen met een bedrijfswagen rijdt, zal het bedrijf dus ook de boete ontvangen. Toch is het wettelijk gezien niet zo dat de eigenaar dan automatisch de boete moet betalen.

Boetes zijn voor de overtreder

Wettelijk gezien is een boete steeds voor rekening van de overtreder. Het gaat dan om een sanctie en het zou onkies zijn om een ander voor de overtreding op te laten draaien. Als de werknemer de boete in de bus ontvangt, zal hij die ook zelf moeten betalen. Als de werkgever de boete ontvangt, kan hij de boete verhalen op de werknemer. De werkgever zal de boete dan verrekenen met het loon, maar hij mag dit enkel doen tot een maximum van 10% van het loon. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat de werkgever kan aantonen wie er op dat moment met de wagen reed, waardoor een goede rittenadministratie onontbeerlijk is.

Uiteraard is dit anders wanneer je als werkgever aanspoort tot zo’n overtreding. Bijvoorbeeld wanneer je een werknemer vraagt om nog snelsnel een levering te bezorgen alvorens het kantoor van de klant sluit. Of wanneer je je privéchauffeur vraagt om een beetje sneller te rijden. In dergelijke gevallen kan de werkgever de boete niet verhalen op de werknemer, maar is dat omgekeerd wel mogelijk. Wel mag er dan geen sprake zijn van roekeloos rijgedrag. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld meer dan tien kilometer per uur sneller rijdt dan de maximumsnelheid, kan hij zich niet zomaar verschuilen achter de instructies van zijn werkgever.

Betaling boete heeft fiscale gevolgen

Werkgevers die een boete van hun werknemer betalen, mogen dat niet zomaar onbelast doen. Het gaat daarbij niet alleen om verkeersboetes maar bijvoorbeeld ook over bestuurlijke boetes of de kosten voor het verwijderen van een wielklem. Omdat dergelijke boetes in principe persoonlijk zijn, ken je fiscaal gezien eigenlijk extra loon toe.

Maak goede afspraken over verkeersboetes

Wanneer werknemers veel met de auto rijden voor het werk, is het niet opportuun om elke boete aan de werknemer aan te rekenen. In een arbeidsovereenkomst of in een overkoepelende regeling kunnen daarover dan ook een aantal afspraken worden gemaakt. In veel bedrijven komt men overeen dat de werkgever een aantal boetes per jaar zal betalen. Drie boetes per jaar is hierbij heel gebruikelijk. Wel is het belangrijk dat je dan ook duidelijkheid verschaft over de boetes die je zal betalen, bijvoorbeeld door het te beperken tot welbepaalde overtredingen of bedragen en door roekeloos rijgedrag uit te sluiten. Indien er zo’n regeling is voorzien, doe je eigenlijk afstand van je verhaalrecht. Je mag de boetes, indien ze onder het toepassingsgebied van de regeling vallen, dan ook niet zomaar verrekenen met het loon of met de eindafrekening.

MKBrecht.nl helpt je graag met het opstellen van een regeling voor verkeersboetes. Contacteer de juristen van MKBrecht.nl voor een intakegesprek.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips