Juridische Zaken

Verkoop in consignatie: interessant, maar goed contract is vereist

Een consignatieovereenkomst is een overeenkomst die wordt gesloten tussen de eigenaar van een zaak die dit wil verkopen en een andere partij die het product zal trachten te verkopen. Deze laatste partij zal dit product trachten te verkopen in zijn showroom of winkel. In tegenstelling tot de klassieke verkoopketen wordt de handelaar dus nooit de eigenaar van het product. Hij sluit enkel in naam van de werkelijke eigenaar een verkoopovereenkomst en houdt een vergoeding op de verkoopprijs in. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de verkoopprijs. Eenmaal de handelaar in naam voor de eigenaar een verkoopovereenkomst heeft gesloten, gaat het eigendomsrecht over van de eigenaar naar de koper.

Voordelen, nadelen en toepassingsgebied

Deze manier van verkopen wordt vaak gedaan bij luxegoederen, bijvoorbeeld luxeauto’s, luxejuwelen, kunst en antiek. Daarnaast is het een oplossing voor goederen die wat risicovoller zijn en waarvan de uiteindelijke verkoopprijs niet altijd even goed te voorspellen is, bijvoorbeeld bij tweedehandsmeubels, tweedehandsauto’s en vintage kleding. De consignatieverkoop biedt voordelen voor de twee partijen. Zo behoudt de eigenaar het eigendomsrecht als het product uiteindelijk niet wordt verkocht. Hierdoor loopt hij niet veel risico. Hij rekent ook op de goede verkoopkanalen van de handelaar. De handelaar hoeft dan weer geen geld voor te schieten. Dat is goed voor zijn cashflow. Als het product niet verkocht raakt, is hij zijn geld niet kwijt.

Als het product echter niet verkocht raakt, is dit nadelig voor beide partijen. De eigenaar ontvangt geen geld en krijgt zijn product terug, terwijl de handelaar ondanks zijn inspanningen ook geen vergoeding krijgt. Een extra nadeel voor de eigenaar is dat hij aansprakelijk is als een product niet aan de eisen voldoet. De handelaar is namelijk enkel een bemiddelaar, de eigenaar is de juridische verkoper.

Inhoud van een consignatieovereenkomst

Wie aan consignatieverkoop wil doen, kan niet zonder een consignatieovereenkomst of een consignatiecontract. In een consignatieovereenkomst wordt onder andere opgenomen wat de verkoopprijs van het product zal zijn. Eventueel wordt een marge overeengekomen. Bij tweedehandsgoederen spreekt men soms af dat de prijs na het verstrijken van een bepaalde termijn zal worden verlaagd. Ook de vergoeding die de handelaar krijgt, wordt in het consignatiecontract opgenomen. Dit kan een bemiddelingspercentage op de verkoopprijs zijn of een vaste vergoeding. Een combinatie kan natuurlijk ook.

De looptijd van de consignatie is in principe ook in de consignatieovereenkomst opgenomen, net als wat er moet gebeuren als deze looptijd is verstreken. Veelal zal worden afgesproken dat de eigenaar zelf het product op eigen kosten en voor eigen risico moet komen halen. Het contract kan voorzien dat de eigenaar voor het verstrijken van de looptijd het product terug kan krijgen, vaak in ruil voor een verbrekingsvergoeding. Andere afspraken kunnen betrekking hebben op het onderhoud, de beveiliging, verzekeringen en dergelijke meer.

Consignatieovereenkomst laten opstellen

Het opstellen van een consignatieovereenkomst is voor alle duidelijkheid maatwerk. Daarom is het aan te raden om juridisch advies te vragen. Zeker bij consignatieovereenkomsten met buitenlandse bedrijven is het vaak erg complex, omdat er dan ook specifieke regels zijn met betrekking tot de invoerrechten en de omzetbelasting. Zeker in dit geval is juridisch advies aan te raden. Wij kunnen hierover adviseren en stellen de consignatieovereenkomst op. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips