Juridische Zaken

Volstaat het om naar de algemene voorwaarden op je website te verwijzen?

In het buitenland neemt men vaak de algemene voorwaarden op de achterkant van de factuur of de offerte op, terwijl we er in Nederland al even vaak gewoon even naar verwijzen. We verwijzen dan naar de algemene voorwaarden op de website of de voorwaarden die gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel. Volstaat dat eigenlijk of is het toch nuttiger om ze steeds integraal op te nemen? Dankzij MKBrecht.nl lees je er in dit artikel steeds meer over.

Terhandstelling van algemene voorwaarden

Wat de algemene voorwaarden betreft, geldt er een informatieplicht. De tegenpartij moet dus een redelijke mogelijkheid hebben gehad om kennis te nemen met die voorwaarden. In elk geval is het niet vereist dat de tegenpartij ze ook daadwerkelijk heeft gelezen. Gelukkig maar, want slechts 30% van de consumenten zou ze ook echt lezen.

Je kan op verschillende manieren voldoen aan de informatieplicht. Voor kleine wederpartijen zoals consumenten of eenmanszaken moet je de algemene voorwaarden ter hand stellen voor of bij het sluiten van de overeenkomst. In principe doe je dit inderdaad door ze op de achterkant van de offerte te drukken en er op de voorkant van de offerte naar te verwijzen. Dit is de basisregel, die overigens niet geldt wanneer je met grote wederpartijen handelt, waar dan weer een aantal uitzonderingen op gelden.

Als het bijvoorbeeld redelijkerwijs niet mogelijk is om de algemene voorwaarden bij elke overeenkomst ter hand te stellen, kan het ook volstaan om te verwijzen naar de voorwaarden die je bij de Kamer van Koophandel neerlegde. Let vooral op het woord kan, want het redelijkerwijs onmogelijk karakter wordt vaak strikt geïnterpreteerd.

Een tweede uitzondering is er voor professionals die vaak met elkaar zaken doen. Zij moeten dan niet bij elke overeenkomst opnieuw de volledige algemene voorwaarden voorleggen, op voorwaarde dat de terhandstelling de eerste keer wel correct verliep. Deze uitzondering geldt echter niet ten opzichte van consumenten.

Elektronische terhandstelling van algemene voorwaarden

Wanneer het gaat om een koop op afstand of wanneer de overeenkomst elektronisch tot stand kwam, ben je niet verplicht om de tegenpartij een papieren versie van je algemene voorwaarden te bezorgen. Je kan ze dan ook elektronisch ter beschikking stellen. Hierbij is het noodzakelijk dat ze zo worden aangeboden dat ze duurzaam kunnen worden opgeslagen. Een pdf-bestand of een online formulier voorzien van een printknop bij de algemene voorwaarden is dan voldoende, maar ze louter op je website weergeven niet. Ook niet wanneer de consument de webpagina vanuit de eigen browser kan afdrukken of de voorwaarden kan kopiëren naar Word om ze alzo op te slaan.

Bij een schriftelijke overeenkomst is het overigens eveneens mogelijk om de algemene voorwaarden elektronisch te bezorgen, bijvoorbeeld door het pdf-bestand door te mailen. Dit kan echter alleen wanneer de tegenpartij daar ook schriftelijk mee instemt, waardoor je even een bepaling aan je offerte of de overeenkomst moet toevoegen.

Uitzondering voor dienstverrichters

Voor dienstverrichters zoals accountants of architecten werd er een uitzondering voorzien en geldt de verplichte terhandstelling niet. Zij mogen de algemene voorwaarden dus wel degelijk ter beschikking stellen door te verwijzen naar een webadres, zelfs wanneer de tegenpartij een consument is en de overeenkomst schriftelijk werd gesloten. Ook de opslagvereiste of de voorafgaande instemmingsvereiste voor de elektronische terhandstelling geldt hier niet. Het is dan ook enkel in dit geval dat het volstaat om voor je algemene voorwaarden naar je website te verwijzen.

Het is dan weer wel vereist dat zo’n verwijzing actief gebeurt. Het opnemen van het correcte en precieze webadres waarop de algemene voorwaarden terug te vinden zijn, is dan ook cruciaal. Dat bleek bijvoorbeeld recent nog bij een arrest van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Toen had een dienstverrichter gewoon naar zijn algemene voorwaarden verwezen die te vinden zijn via zijn website, waarbij hij enkel de link meegaf naar de homepagina. De tegenpartij kon inderdaad via de pagina downloads de algemene voorwaarden downloaden, maar toch achtte het gerechtshof dit een onvoldoende actieve kennisgeving en kon de dienstverrichter de voorwaarden dus niet inroepen.

Contacteer MKBrecht.nl voor meer informatie

Op welke manier je moet verwijzen naar je algemene voorwaarden en of een concrete link al dan niet volstaat, verschilt van situatie tot situatie. De gevolgen indien je het niet helemaal volgens het boekje doet, zijn groot. Want als je algemene voorwaarden niet van toepassing zijn, ben je aangewezen op de algemene rechtsregels die lang niet zo gunstig zijn. Zorg er daarom voor dat je niet alleen over correcte algemene voorwaarden beschikt, maar dat je ze ook kan inroepen.

MKBrecht.nl helpt je verder. Plan een gratis intakegesprek in en wij helpen je met je algemene voorwaarden.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips