Juridische Zaken

Wat doe je bij misbruik van EAN-nummers?

Als ondernemer kan je EAN-nummers aanvragen voor de producten die je verkoopt. Een EAN-nummer is een uniek nummer dat betrekking heeft op een product of op een productsamenstelling. Voor consumenten is zo’n EAN-nummer heel handig. De consument weet namelijk zeker dat hij het juiste product aanschaft. Bovendien kunnen consumenten het EAN-nummer ingeven bij grote platforms als bol.com en Amazon.nl, waardoor ze eenvoudig prijzen en levertijden kunnen vergelijken. Voor een handelaar is een EAN-nummer eveneens handig, want zo weet je zeker dat je het juiste product inkoopt. In de praktijk wordt er door concurrenten soms misbruik gemaakt van jouw EAN-nummers. Hoe ga je daarmee om?

EAN-nummers en misbruik van EAN-nummers

Voor handelaren is het op de genoemde platforms mogelijk om op een bepaald product te adverteren. Daar is volgens de gebruiksvoorwaarden een belangrijke eis aan verbonden: je mag enkel op een EAN-nummer adverteren als het daaraan verbonden product ook daadwerkelijk wordt aangeboden. Je mag dus niet bijvoorbeeld een namaakproduct of een soortgelijk product aanbieden. In de praktijk komt het echter veelvuldig voor dat concurrenten alsnog onder jouw EAN-nummer verkopen. Er zijn verschillende dingen die je daartegen kan doen.

In de eerste plaats is er mogelijk sprake van een oneerlijke handelspraktijk en zo’n handelspraktijk is verboden. Niet alleen ten opzichte van jou is dit oneerlijk, maar ook ten opzichte van de consument. De consument mag namelijk verwachten dat hij het echte product krijgt. Je kan de concurrent hierop aanspreken. Dat doe je via een aangetekende brief. Vraag de concurrent steeds om met de oneerlijke handelspraktijk te kappen. Je kan ook een schadevergoeding vragen.

Een tweede manier om je te beschermen, is door een merk te registreren. Als houder van een merkrecht mag jij enkel exclusief producten onder het merk aanbieden. Hierdoor kan je niet alleen optreden tegen concurrenten die namaakproducten of nepproducten aanbieden, maar kan je ook optreden tegen concurrenten die onrechtmatig op een listing van het product adverteren.

Vergeet ten slotte niet dat het belangrijk is om bewijzen te verzamelen door middel van schermafbeeldingen. Plaats eventueel een proefbestelling en neem ook daar foto’s van. Dergelijke bewijzen zijn heel belangrijk als je uiteindelijk naar de rechter wilt stappen.

Misbruik van EAN-nummers en een rechtszaak starten

Een rechtszaak kan soms heel nuttig zijn, zoals een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden bewijst (ECLI:NL:RBGEL:2021:2218). Daarbij werd beddengoed verkocht via bol.com. De gedaagde verkocht het beddengoed onder het merk Cool Cotton en maakte gebruik van de EAN-nummers van de merkhouder. De EAN-codes werden gebruikt voor een namaakproduct en het Hof was streng. Het vond dat het publiek misleid werd, omdat consumenten mogen verwachten dat ze een echt Cool Cotton-product kopen. Dit is volgens het Hof een onrechtmatige daad.

Dat een procedure voor de rechtbank niet altijd successen oplevert, bewijst een andere zaak (ECLI:NL:RBDHA:2022:6493). Daarbij stond een Unicorn-knuffel centraal. De merkhouder kwam erachter dat onder hetzelfde EAN-nummer een knuffel werd aangeboden via bol.com. Op de afbeeldingen was het beeldmerk van de eiser zichtbaar en ook het woordmerk werd gebruikt. Volgens de eiser was er sprake van een merkinbreuk. In dit geval kreeg de eiser echter ongelijk. De gedaagde had namelijk een restpartij gekocht. In deze restpartij zaten eenhoornknuffels die eerder al door de merkhouder waren verkocht. Omdat deze producten eerder door of met de toestemming van de merkhouder in de handel zijn gebracht, mogen ze vrij worden verhandeld.

Advies en hulp bij misbruik van EAN-codes

Twee verschillende zaken leveren twee verschillende uitkomsten op. De situatie moet dus per geval worden bekeken. In ieder geval is het mogelijk om op te treden tegen concurrenten die misbruik maken van de EAN-codes, bijvoorbeeld om namaakproducten aan te bieden. Als je hier zelf nog vragen over hebt of als je wil optreden tegen oneerlijke handelspraktijken helpen wij je graag verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips