Het opschortingsrecht is een wettelijk voorzien recht dat wel vaker in discussies resulteert. Het is vooral belangrijk om te weten dat je niet zomaar het opschortingsrecht mag uitoefenen. Je moet nu eenmaal met een aantal voorwaarden rekening houden. Bovendien kunnen ook bepalingen uit de leveringsvoorwaarden of bestelvoorwaarden beperkingen opleggen.
Wat is het opschortingsrecht?
Het opschortingsrecht is een recht om de eigen verbintenissen uit te stellen tot de andere partij zich aan zijn afspraak houdt. Je mag niet zomaar het opschortingsrecht uitvoeren want daarvoor zijn er wel een aantal voorwaarden van toepassing. Wanneer je het opschortingsrecht onrechtmatig uitoefent, kan je aansprakelijk worden gesteld voor de schade die je aan de tegenpartij aanbrengt. Dan moet je een schadevergoeding betalen.
Voorwaarden voor de uitoefening van het opschortingsrecht
In de eerste plaats moet de vordering van de schuldenaar opeisbaar zijn. Het moet met andere woorden mogelijk zijn om de uitvoering van de vordering af te dwingen, zoals bijvoorbeeld de levering van goederen. Je kan het opschortingsrecht dus niet uitoefenen wanneer de uiterste leveringsdatum nog niet is overschreden.
Daarnaast moet er samenhang zijn tussen de verbintenissen tussen de twee partijen. Je kan bijvoorbeeld de betaling voor de niet-geleverde goederen opschorten, maar niet de betaling van eerdere goederen die wel reeds werden geleverd.
Wanneer er ten slotte een wanverhouding is, mag je het opschortingsrecht eveneens niet uitoefenen. Dat zal bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de leverancier 100 computers moet leveren maar slechts 99 computers leverde. Dan mag jij niet zomaar de betaling van alle 100 computers opschorten.
In de praktijk ontstaat er vaak een patstelling omdat de ene partij niet wil betalen en de andere partij daardoor ook niet wil leveren. Daarom is het belangrijk om steeds schriftelijk de tegenpartij in gebreke te stellen en aan te geven dat je het opschortingsrecht uitoefent. Bij een rechterlijke procedure zal de rechter dan ook altijd nagaan wie als eerste rechtsgeldig een beroep deed op het opschortingsrecht en dan is de datum van dat geschrift uitermate belangrijk.
Contractuele afspraken over het opschortingsrecht
Bovenstaande regels zijn de wettelijke regels zoals ze in het Burgerlijk Wetboek te vinden zijn. Het is echter mogelijk om van die regels af te wijken. Zo kunnen partijen bijvoorbeeld bepalen dat ze het opschortingsrecht niet mogen uitoefenen of kunnen ze het opschortingsrecht net uitbreiden, bijvoorbeeld tot wanneer de honderdste computer werd geleverd. Dergelijke bepalingen zijn geldig.
Uiteraard blijft het mogelijk om in de algemene voorwaarden ook andere bepalingen op te nemen, zoals een boetebeding wanneer de levering meer dan een week vertraging op zou lopen. Bij vertraging kan je dan wel gewoon het boetebeding verrekenen of de betaling van de boete vorderen.
Bijzondere opschortingsrechten
Naast het algemene opschortingsrecht zijn er nog talloze bijzondere opschortingsrechten die eveneens van toepassing kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de onzekerheidsexceptie. De onzekerheidsexceptie geeft de schuldenaar de mogelijkheid om zijn eigen afspraken op te schorten omdat hij onzeker is over de uitvoering van de verbintenis door de tegenpartij. De leverancier kan bijvoorbeeld de levering van de computer opschorten omdat het duidelijk is dat de klant op een faillissement afstevent. Een ander voorbeeld is het retentierecht waarbij de schuldeiser een goed van de schuldenaar onder zich mag houden tot de schuldenaar zijn vordering voldoet. Denk bijvoorbeeld aan een fietsenmaker die de afgifte van de herstelde fiets mag weigeren tot de klant de herstelkosten vergoedt. Ook over dergelijke bijzondere opschortingsrechten kan je afspraken maken in de algemene voorwaarden.
Laat je bijstaan door MKBrecht.nl
Het opschortingsrecht is een krachtig rechtsmiddel om schadelijke situaties te voorkomen. Toch is het opschortingsrecht niet altijd wenselijk, zeker wanneer de eindklant strikte deadlines vooropstelt. In dergelijke gevallen moet je het opschortingsrecht in de algemene voorwaarden beperken. MKBrecht.nl helpt je graag verder. Onze juristen stellen voor jou waterdichte algemene voorwaarden op waarbij je het opschortingsrecht niet hoeft te vrezen.
Contacteer de juristen van MKBrecht.nl en laat je algemene voorwaarden opstellen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44