Dat je niet zomaar beelden van een film mag kopiëren en verspreiden, wist je wellicht al. Je mag natuurlijk wel zelf een filmpje maken van je huiskat en dit op YouTube plaatsen. Waar velen echter de mist ingaan, is met het gebruik van audiomateriaal. Je mag namelijk niet zomaar muziek in je YouTube-video gebruiken. Bij een inbreuk wordt de video offline gehaald en kan zelfs je hele kanaal uit de lucht worden gehaald.
Muziek en auteursrechten
Ook op muziek rusten er auteursrechten. Deze auteursrechten kunnen rusten bij een componist, een muzikant, een platenmaatschappij of zelfs bij erfgenamen. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de achterkleinkinderen van muzikanten nog royalty’s ontvangen. Soms liggen de rechten ook niet in één hand. En de auteursrechten hebben niet alleen betrekking op het volledige liedje, maar ook op korte fragmenten en de zogenaamde muzikale building blocks. Dit heeft dus ook gevolgen voor wie zogenaamde remixen wil maken.
Vooral over deze building blocks worden er al eens rechtszaken uitgevochten. Zo werd door de erfgenamen van de rockband Spirit geopperd dat Led Zeppelin voor de intro van Stairway to Heaven akkoorden had overgenomen van het drie jaar eerder verschenen nummer Taurus. Uiteindelijk oordeelde de Amerikaanse rechtbank op basis van bladmuziek – de jury kreeg de nummers niet te horen – dat de verschillen te groot zijn om van plagiaat te kunnen spreken.
Ontstaan en einde van auteursrechten op muziek
Het is niet nodig om muziek te registreren omdat er intellectueel eigendomsrecht op zou rusten. Auteursrechten, ongeacht of het nu op een schrijfsel of op een muziekstuk is, ontstaan namelijk van rechtswege. Dit geldt zowel voor de songtekst als voor de compositie. Natuurlijk moet het muzikaal stuk wel aan een de geldende eisen voldoen. Desondanks is het aan te raden om het toch in het i-Depot te laten registreren. Daarmee kan je eenvoudig bewijzen dat je daadwerkelijk de eerste was, want dit is nog steeds het belangrijkste.
Auteursrechten op muziek lopen wel niet onbeperkt door. De algemene regel is dat de auteursrechten zeventig jaar na het overlijden van de langstlevende maker vervallen en dat de muziek dan in het publiek domein terechtkomt. Vanaf de eerste januari die daarop volgt, kan je de muziek vrij gebruiken zonder dat je de toestemming nodig hebt of een auteursrechtenvergoeding moet betalen. Zo is Sergej Rachmaninov op 28 maart 1943 overleden en behoort zijn werk sinds 1 januari 2014 tot het publieke domein. Op de muziek van Elvis Presley is het nog wachten tot 1 januari 2048 en voor de werken van David Bowie moeten we nog tot 2087 geduld hebben. Wel is het zo dat de wetgeving niet overal ter wereld gelijk is. In veel Aziatische landen is de auteursrechtelijke bescherming korter dan in Europa.
Opletten met het gebruik van muziek in je video’s
Laat het hoe dan ook duidelijk zijn dat je niet zomaar eender welk deuntje onder je YouTube-video mag plaatsen. De makkelijkste oplossing is het gebruik van de audiobibliotheek van YouTube. Hier vind je heel wat gratis nummers terug. Soms moet je wel de naam van de makers vermelden. Dit staat dan ook duidelijk aangegeven. Als je echt een bepaald deuntje wil waarop wel nog steeds rechten rusten, zal je een licentieovereenkomst moeten sluiten. Voor bekende muziek hoef je niet zelf uit te zoeken wie je daarvoor moet aanspreken, want dan kan je gewoon een licentie kopen bij Buma/Stemra. Let er wel altijd op dat de licentie aansluit bij het gebruik dat je ervan wil maken.
Wil je een licentieovereenkomst laten opstellen, een licentieovereenkomst laten nalezen of heb je nog vragen over het auteursrecht op muziek? Dan staan wij je graag te woord. Plan gratis een intakegesprek in en laat je adviseren door een van onze experts.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44