Een overeenkomst kan je beklinken met een stevige handdruk, maar zorg er toch maar voor dat je ook het een en ander op papier hebt staan. Natuurlijk heb je wel vertrouwen in je opdrachtgever, maar als het misgaat kan je maar heel weinig aanvangen met dat vertrouwen. Bovendien kijkt de Belastingdienst met argusogen toe, zeker als het gaat om langdurige projecten waarbij er misschien wel sprake kan zijn van loondienst. Ontdek hieronder waarom een goede overeenkomst van opdracht zo belangrijk is voor de zzp’er, maar eveneens voor de opdrachtgever.
Bewijs dat er geen sprake is van loondienst
Vroeger volstond de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) om aan te tonen dat er geen sprake is van loondienst. Met de afschaffing van de VAR is de Belastingdienst verplicht om telkens opnieuw te toetsen of er al dan niet sprake is van loondienst. Hierbij gaat men uit van een vermoeden van loondienst. Tijdens de afweging houdt de Belastingdienst rekening met verschillende zaken, zoals het type opdracht, de afspraken, de verhouding met je opdrachtgever, de termijnen en de afgesproken verloning. Het hoeft niet te verbazen dat de overeenkomst van opdracht een belangrijk instrument is om aan te tonen dat er geen sprake is van loondienst. Zonder overeenkomst van opdracht wordt het wel heel moeilijk en riskeert de opdrachtgever dat hij extra kosten moet maken voor premies, vakantietoeslagen, loonbelasting…
Vrijheid blijheid
Er zijn vaak verschillende redenen waarom je als zzp’er aan de slag gaat. Vaak horen we dat het toch ook een keuze voor vrijheid is, namelijk het recht om zelf je opdrachten te kiezen en te beslissen hoe je het werk uitvoert. Dat is ook het voordeel van de overeenkomst van opdracht en de toetsing door de Belastingdienst: er mogen wel afspraken en instructies zijn, maar het mag nooit zover gaan dat het lijkt alsof je gewoon in loondienst bent. De overeenkomst van opdracht is het ideale instrument om je vrijheid te bewaren. Des te meer als je de overeenkomst van opdracht ook nog eens eenvoudig kan opzeggen.
Bescherm je belangen
De overeenkomst van opdracht is de ideale plek waar je een aantal zaken regelt in functie van de toekomst. Je kan in een overeenkomst van opdracht bijvoorbeeld bepalen wat de opdrachtgever met je foto’s, websiteteksten of software mag doen. En daarbij kan je natuurlijk fijntjes bepalen dat een andere ontwerper enkel met je intellectuele eigendom aan de slag mag nadat jij je toestemming daarvoor geeft. Hierdoor houd je een stok achter de deur en houd je de lijnen open. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je halsstarrig moet weigeren als je opdrachtgever jaren later een andere zzp’er wil inschakelen, maar het geeft je wel de kans om een laatste charmeoffensief op poten te zetten. Als je kan praten als Brugman weet je je vroegere opdrachtgever vast te overtuigen.
Zorg dat je afspraken kan bewijzen
In de overeenkomst van opdracht staan vaak meer afspraken dan alleen waar en wanneer je de werken moet uitvoeren. Zo kan je bijvoorbeeld ook afspraken maken over andere zaken, zoals de gevolgen van een niet-tijdige betaling. Of je kan je algemene voorwaarden van toepassing verklaren op de overeenkomst van opdracht. Natuurlijk kan je zo’n afspraken ook mondeling maken, maar dan heb je wel geen bewijs. Vooral bij een risico- en aansprakelijkheidsverdeling loopt het dan al snel eens mis. Eenmaal er problemen of discussies met de opdrachtgever ontstaan, sta je zonder een schriftelijke overeenkomst van opdracht absoluut niet sterk in je schoenen.
Een goede overeenkomst van opdracht is de enige manier om jezelf te beschermen. Net daarom stellen wij het voor je op. Wil je hier meer over weten of wil je een overeenkomst van opdracht laten opstellen? Neem dan telefonisch of per mail contact op met MKBrecht.nl. Lees ook even de eerdere blog over de risico’s wanneer je terugkeert naar je oude baas als zzp’er of freelancer.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44