Ondernemen

5 redenen waarom een bedrijf overnemen extra interessant is

Het starten van een bedrijf kan een opwindende, maar ook uitdagende onderneming zijn. Een alternatieve route die steeds meer ondernemers bewandelen, is het overnemen van een bestaand bedrijf. Maar waarom zou je een bestaand bedrijf overnemen in plaats van je eigen bedrijf vanaf nul op te bouwen? Er zijn enkele redenen waarom een bedrijfsovername een extra interessante optie kan zijn.

1. Gevestigde reputatie en klantenbestand

Een bestaand bedrijf heeft al een reputatie en een klantenbestand opgebouwd. Dit betekent dat je direct kunt profiteren van de naamsbekendheid, de goede reputatie en de loyaliteit van de klanten, in plaats van veel tijd en middelen te investeren om je merk vanaf nul op te bouwen. Deze middelen kun je hierdoor op andere manieren aanwenden, bijvoorbeeld om te innoveren en te groeien.

2. Verder doen met wat werkt

Een ander voordeel van het overnemen van een bestaand bedrijf is dat je kunt profiteren van een bewezen bedrijfsmodel. Vergeet niet dat de meeste faillissementen gelinkt zijn aan jonge, startende bedrijven. Bij een overname hoef je niet zelf alle ins en outs van het bedrijf te ontdekken en te ontwikkelen, omdat je een bestaande structuur en operationele procedures overneemt. Bestaande bedrijven hebben reeds bewezen dat ze winstgevend kunnen zijn en bieden meer zekerheid.

3. Goede cashflow

Een van de grootste uitdagingen voor startende bedrijven is het genereren van voldoende inkomsten om de operationele kosten te dekken. Wanneer je een bestaand bedrijf overneemt, heb je meestal direct toegang tot een stabiele cashflow. Dit kan uiteraard per bedrijf verschillen. Bovendien kunnen operationele verschuivingen ervoor zorgen dat de cashflow minder voorspelbaar wordt.

4. Toegang tot getalenteerd personeel

Het overnemen van een bestaand bedrijf betekent vaak ook dat je toegang krijgt tot een team van ervaren en gekwalificeerde medewerkers. Je hoeft dus niet zelf een team samen te stellen en op te leiden, waardoor je veel tijd, middelen en energie kunt besparen. Zeker bij de huidige arbeidsmarkt is het een meerwaarde om meteen over het juiste personeel te beschikken. Het is dan wel belangrijk dat de arbeidsovereenkomsten voldoende zekerheid bieden.

5. Mogelijkheid tot schaalvergroting

Ten slotte kan het overnemen van een bestaand bedrijf je de mogelijkheid bieden om je huidige activiteiten uit te breiden of te diversifiëren. Je kunt je marktbereik vergroten, nieuwe productlijnen toevoegen of je activiteiten in nieuwe geografische gebieden ontplooien. Tegelijkertijd kun je toegang krijgen tot nieuwe merken of technologieën die je kunt exploiteren.

De waarde van juridisch advies bij een bedrijfsovername

Hoewel er veel voordelen zijn aan het overnemen van een bedrijf, is het belangrijk om je bewust te zijn van de juridische implicaties. Een bedrijfsovername is een complex proces dat zorgvuldige planning en begeleiding vereist. Bij MKBrecht.nl kunnen we je helpen bij elke stap van dit proces. Onze gespecialiseerde juristen kunnen je adviseren over de juridische aspecten van de overname, zoals het opstellen van de overnameovereenkomst, de due diligence en het navigeren door de regelgeving. Door met ons samen te werken, ben je er zeker van dat de bedrijfsovername soepel en succesvol verloopt.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips