Elke dag zien er wel nieuwe (web)shops het levenslicht. Of maken nieuwe verkopers gebruik van verkoopkanalen als bol.com. Als je van plan bent om boeken te verkopen, is het goed om te weten dat je niet zomaar vrij de prijs van het boek mag bepalen. Dat komt door de Wet op de vaste boekenprijs. Deze wet verplicht een vaste boekenprijs. Deze regel is oorspronkelijk bedacht om auteurs te beschermen en om uitgevers aan te moedigen om niet alleen de meest populaire boeken uit te brengen.
Wat is de vaste boekenprijs?
De vaste boekenprijs die wordt voorgeschreven, is de prijs die door de uitgevers en importeurs wordt vastgesteld. Deze prijs wordt aan de verkopers opgelegd. De verkopers mogen de boeken vervolgens niet voor meer geld verkopen, maar ook niet voor minder. Een nadeel voor de consument is dat hij geen korting kan krijgen op boeken. Een voordeel is dat hij nooit te veel kan betalen, want de prijs is overal hetzelfde.
Om toch enig prijsonderscheid mogelijk te maken, mogen er wel verschillende prijzen voor verschillende uitgaven worden vastgesteld. Zo kan de prijs voor een hardcover verschillen van de prijs voor een pocketeditie. De prijs mag ook elk half jaar worden aangepast, maar het initiatief ligt dus bij de uitgever of de importeur.
Boete voor het niet hanteren van een vaste boekenprijs
Eerder kregen verscheidene boekhandels en winkels al boetes omdat ze boeken tegen een hogere prijs verkochten dan de prijs die door de uitgever werd vastgesteld. In 2013 werd er door het Commissariaat voor de Media bijvoorbeeld een boete van 4.000 euro opgelegd aan Vroom en Dreesmann Warenhuizen B.V. In 2014 liep Tegelboeken dan weer tegen een boete van 2.500 euro aan, omdat het op bol.com boeken voor afwijkende prijzen had verkocht. Recent liep Forum voor Democratie tegen problemen aan. In de webshop van Forum voor Democratie werden (gesigneerde) boeken van Thierry Baudet voor een bijna dubbel zo hoge prijs aangeboden als in de boekhandel.
Uitzondering op de vaste boekenprijs
De vaste boekenprijs geldt niet voor e-boeken. Dat is goed voor mensen die zelf een e-boek uitgeven, wat niet zo moeilijk is om te doen. Als een vaste prijs verplicht zou zijn, zou je de te hanteren prijs namelijk moeten melden bij het Commissariaat voor de Media. Je zou ook niet zomaar ineens verleidelijke kortingsacties kunnen aanbieden.
Verder geldt de vaste boekenprijs enkel voor boeken die voornamelijk in het Fries of in het Nederlands zijn geschreven. Een boek in een andere taal of een boek zonder tekst, bijvoorbeeld een prentenboek, is dus vrijgesteld. Daarnaast zijn ook tweedehandsboeken, regionale uitgaven, brochures en catalogi vrijgesteld.
Ten slotte zijn kortingen in sommige gevallen wel toegestaan. Dat is bijvoorbeeld het geval voor beschadigde boeken. Een verkoper die stopt, mag bij de uitverkoop kortingen toekennen. En boeken die al meer dan twee jaar geleden zijn uitgegeven en die door de verkoper al meer dan een jaar niet zijn ingekocht, mogen met korting worden aangeboden. Kwantumkortingen en actieprijzen zijn eveneens toegestaan, maar het initiatiefrecht ligt dan wel bij de uitgever en dus niet bij de verkoper.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44