Op een dag zal je niet langer aan het roer kunnen staan van je bedrijf. Je gaat op pensioen en misschien nemen de kinderen het bedrijf wel over. Je kan ook de aandelen van je bedrijf verkopen. In een ideaal geval verloopt de bedrijfsopvolging volgens een weldoordacht en gestroomlijnd proces, maar soms liggen onverwachte gebeurtenissen aan de basis. Je kan bijvoorbeeld plots overlijden. Het toont aan dat je maar beter goed kan nadenken over de bedrijfsopvolging.
Het bedrijf verkopen
Als je er als ondernemer mee ophoudt, zal je je bedrijf wellicht willen verkopen. Hoe dit in de praktijk gebeurt, is afhankelijk van de bedrijfsvorm. In het geval van een eenmanszaak zijn er geen aandelen om te verkopen. Een activa-passiva-overeenkomst kan dan een oplossing zijn. Een andere oplossing is om in de vorm van een maatschap of een vof een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met de opvolger. De opvolger kan zich inwerken en later kan je je terugtrekken.
Bij een vennootschap met rechtspersoonlijkheid, zoals een bv of een nv, zijn er andere oplossingen. De aandelen kunnen bijvoorbeeld worden verkocht. Hiervoor heb je een koopovereenkomst nodig. Bij zo’n volledige overdracht verlies je iedere vorm van zeggenschap. Als je zelf nog inspraak wil hebben, kan de opvolger directeur worden en kan jij met (een deel van) de aandelen in de hand toezicht blijven houden.
Het bedrijf schenken
Uiteraard hoeft de overdracht niet altijd financiële voordelen op te leveren. Het is ook toegestaan om een bedrijf geheel of gedeeltelijk te schenken, bijvoorbeeld aan je kinderen. In principe is er dan een schenkbelasting verschuldigd, maar dankzij de bedrijfsopvolgingsregeling is dit vaak heel beperkt. Aan de bedrijfsopvolgingsregeling zijn er wel verschillende voorwaarden gekoppeld. Het is raadzaam om vooraf even advies in te winnen.
Overlijden en bedrijfsopvolging
De gevolgen van een overlijden verschillen per bedrijfsvorm. Bij een vof is het bijvoorbeeld zo dat de onderneming automatisch wordt ontbonden als een van de partners sterft. Enkel als er tijdens het leven een contractuele regeling is opgesteld, kunnen de andere partners de onderneming nog verderzetten. Als een bedrijf rechtspersoonlijkheid heeft, bestaat dit probleem niet.
Een regeling die tijdens het leven wordt opgesteld, krijgt altijd de voorkeur. Een regeling per testament is echter beter dan niets. In een testamentaire regeling van de bedrijfsoverdracht neem je op hoe de continuïteit van de onderneming wordt gegarandeerd en wat er moet gebeuren met de pensioenvoorziening. Er is ook aandacht voor een fiscaal gunstig overgangsklimaat. Hierbij kan er een executeur worden aangewezen die de laatste wil uitvoert. De notaris is de ideale persoon om zo’n testamentaire regeling voor je op te stellen.
Advies over de bedrijfsopvolging
In veel gevallen kan de bedrijfsopvolging zorgvuldig worden gepland. Het is zelfs mogelijk om het bedrijf voor te bereiden op de dag dat je er niet meer bent. Het is wel raadzaam om je hierin te laten adviseren en begeleiden. Bij ons kan je niet alleen terecht voor bijvoorbeeld een activa-passiva-overeenkomst op maat van je wensen, maar ook voor juridisch advies. Maak een afspraak met een van onze ondernemingsrechtadvocaten en laat je adviseren.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44