Ondernemen

Dit is waarom een eenmanszaak verkopen zo lastig is

Als ondernemer met een eenmanszaak kan het op een gegeven moment tijd worden om je onderneming te verkopen. Het verkopen van een eenmanszaak kan echter lastiger zijn dan het verkopen van bijvoorbeeld een bv. Bij een eenmanszaak ben je namelijk als persoon verbonden aan de onderneming. Dit heeft onder andere gevolgen voor het overdragen van contracten met klanten en leveranciers. In deze blog bespreken we waarom het verkopen van een eenmanszaak zo lastig is en welke opties er zijn.

Waarom het verkopen van een eenmanszaak lastig is

Bij een eenmanszaak ben je als persoon verbonden aan de onderneming. Dit betekent dat je als eigenaar niet losstaat van de onderneming en dat overeenkomsten met klanten en leveranciers ook aan jou verbonden zijn, in plaats van bijvoorbeeld aan een bv waarvan de aandelen kunnen worden overgedragen. Bij het verkopen van een eenmanszaak moeten de andere contractspartijen ermee akkoord zijn dat de overnemer nu de tegenpartij is. Dit kan lastig zijn, omdat klanten en leveranciers hier niet altijd mee akkoord willen gaan. Verder kun je niet gewoon de aandelen verkopen, maar moeten de activa en passiva afzonderlijk worden gewaardeerd en overgedragen. De waarde van de onderneming is over het algemeen ook wat moeilijker te bepalen.

Verkoop van een eenmanszaak: hoe verloopt dit?

Bij de verkoop van een eenmanszaak zijn er verschillende opties. Een mogelijkheid is om de activa en de passiva zorgvuldig op te lijsten en over te dragen aan een andere ondernemer of aan een kopende bv. Eventueel dienen leveranciers en klanten akkoord te gaan met de overdracht van de overeenkomst. Een andere optie is om eerst een bv op te richten en de eenmanszaak hierin onder te brengen, waarna de aandelen kunnen worden verkocht. Dit is ook een oplossing om nog altijd zelf bij de onderneming betrokken te zijn door bijvoorbeeld een deel van de aandelen te behouden.

Goede afspraken maken bij het verkopen van een eenmanszaak

Bij het verkopen van een eenmanszaak is het in ieder geval belangrijk om goede afspraken te maken met de nieuwe eigenaar, de klanten en de leveranciers. Mogelijk zal de overnemer willen dat er een concurrentiebeding wordt opgenomen in de overname-overeenkomst. Dit houdt in dat de voormalige eigenaar van de eenmanszaak gedurende een bepaalde periode na de overname geen concurrerende activiteiten mag ontplooien.

Om de overgang soepel te laten verlopen, kan het ook wenselijk zijn om nog even door te blijven werken, bijvoorbeeld met een arbeidsovereenkomst. Hierdoor kunnen eventuele knelpunten in kaart worden gebracht en kan de nieuwe eigenaar worden geholpen bij het vormgeven van de transitie. Er zijn nog heel wat andere afspraken mogelijk. Een jurist zal je hierover adviseren.

Juridische hulp bij het verkopen van een eenmanszaak

Bij het verkopen van een eenmanszaak komt veel kijken en het is belangrijk om de juiste stappen te zetten. Bij MKBrecht.nl begrijpen we dat dit lastig kan zijn en daarom helpen wij graag bij het opstellen van de benodigde overeenkomsten. Onze juridische experts hebben veel ervaring met het verkopen van eenmanszaken en weten precies waar je op moet letten. Zo zorgen wij ervoor dat de overdracht soepel verloopt en dat er goede afspraken worden gemaakt met de nieuwe eigenaar.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips