Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je overweegt om een stichting op te heffen. De doelen kunnen bijvoorbeeld onbereikbaar blijken te zijn of er kunnen financiële problemen opdoemen. Het opheffen van een stichting kan via een reguliere liquidatie of via een turboliquidatie. De turboliquidatie is een versnelde procedure. Na de opheffing van de stichting dient de stichting bij de KvK te worden uitgeschreven. Een stichting opheffen, kan zonder de tussenkomst van een notaris, maar het is wel belangrijk dat stichtingen hun juridische zaakjes op orde hebben.
Reguliere liquidatie of turboliquidatie
Bij een reguliere liquidatie wordt er een vereffenaar benoemd. De vereffenaar zal de opheffing afhandelen en de rekenen vereffenen. Deze vereffenaar zorgt daarnaast voor de publieke bekendmaking van de vereffening en zal het een en ander deponeren bij de KvK. Dat is belangrijk, want zo kunnen belanghebbenden bijvoorbeeld de rekeningen inzien. Dat biedt ze ook de mogelijkheid om bezwaar te maken bij de rechtbank als ze het niet eens zijn met de liquidatie. Het is ook mogelijk dat de stichting een negatieve balans heeft. Dan zal de vereffenaar een faillietverklaring opstellen.
Bij een turboliquidatie gelden er extra eisen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de stichting geen bezittingen of schulden meer heeft en dat er geen personeel meer onder contract staat. Er mogen ook geen vergunningen meer in het bezit van de stichting zijn en er mogen geen lopende overeenkomsten zijn. In dergelijke gevallen is het niet nodig om een lange en complexe procedure te doorlopen. De opheffing van de stichting kan dan relatief snel worden uitgevoerd.
Ontbindingsbesluit en bijhouden van de administratie
Voor de opheffing van een stichting heb je een ontbindingsbesluit nodig. Dat is een formeel besluit van het bestuur. Bij het ontbindingsbesluit moet er rekening worden gehouden met de statuten. De statuten kunnen namelijk allerlei opheffingsregelingen voorschrijven. Een veelvoorkomende bepaling is bijvoorbeeld dat de opheffing moet gebeuren met een bijzondere meerderheid van stemmen. Eenmaal het ontbindingsbesluit is genomen, is deze onherroepelijk. In het ontbindingsbesluit wordt niet alleen besloten om over te gaan tot de ontbinding, maar wordt er ook een vereffenaar aangewezen, wordt aangegeven wat er met een eventueel positief saldo moet gebeuren en wijst men een opslagplaats aan voor de administratie. Er geldt namelijk nog steeds een bewaarplicht van zeven jaar.
Eenmaal de vereffening is afgewikkeld en het ontbindingsbesluit is getekend, wordt de stichting uitgeschreven uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarvoor is het formulier 17a nodig. Hieraan is een kopie van het ontbindingsbesluit toe te voegen.
Juridische ondersteuning bij het opheffen van een stichting
Het opheffen van een stichting kan je perfect zelf regelen, maar het kan ook dat je hier vragen over hebt. Soms is het opheffen van de stichting bijvoorbeeld niet nodig, maar kan je de stichting ook een ander doel geven. Misschien wil je hier wel even over sparren. Of misschien heb je hulp nodig bij het opstellen van de notulen die nodig zijn om de stichting op te heffen. In ieder geval kan je bij MKBrecht.nl terecht voor juridisch advies en juridische documenten.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44