Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Steeds meer Nederlanders krijgen er echter mee te maken. Volgens cijfers van het CBS zouden ongeveer veertig procent van alle huwelijken in Nederland niet met de dood eindigen, maar met een scheiding. Wanneer je een eigen zaak hebt, kan je bedrijf een rol spelen bij de echtscheidingsprocedure. We leggen uit hoe dit wordt geregeld en benadrukken daarbij het belang van de huwelijkse voorwaarden.
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Vooral de manier waarop jullie zijn getrouwd, speelt een belangrijke rol. Dat kan bijvoorbeeld volgens een gemeenschap van goederen zijn. Bij een gemeenschap van goederen zijn de goederen gemeenschappelijk. Dat wil zeggen dat het eigendom bij de echtscheiding moet worden gesplitst, net als de schulden. Ook voor het bedrijf is dat het geval, want het bedrijf is nu eenmaal ook het eigendom van de twee partners.
Het kan echter ook dat jullie huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld. Dan worden er andere afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn dan bepalend. In deze afspraken kan bijvoorbeeld te lezen zijn dat het bedrijf buiten het gemeenschappelijke bezit wordt gehouden. Zowel het vermogen van het bedrijf als de schulden van het bedrijf blijven dan jouw eigendom. Uiteraard kunnen er in de huwelijkse voorwaarden ook andere afspraken zijn gemaakt.
In veel huwelijkse voorwaarden is bijvoorbeeld het periodieke verrekenbeding opgenomen. Dit wordt ook wel eens het Amsterdams verrekenbeding genoemd. Dit beding bepaalt dat alles wat een echtgenoot overhoudt nadat de huishoudkosten zijn betaald, jaarlijks met de andere echtgenoot wordt gedeeld. Zo’n beding levert soms problemen op, omdat men vaak jarenlang niet meer naar de huwelijkse voorwaarden kijkt, er geen rekening mee houdt en het achteraf voer wordt voor discussie.
Twee soorten gemeenschap van goederen
Als jullie geen afspraken hebben gemaakt, speelt ook de huwelijksdatum een rol. Op 1 januari 2018 is namelijk de Wet beperkte gemeenschap van goederen van kracht gegaan. Wie voor deze datum zonder huwelijkse voorwaarden is gehuwd, krijgt te maken met een volledige gemeenschap van goederen. Alle schulden en bezittingen maken dan deel uit van de gemeenschap en dus ook de waarde van de onderneming. Als je echter later gehuwd bent, is alles dat vanaf de huwelijksdatum is opgebouwd gemeenschappelijk. Als je het bedrijf eerder al had, dan blijft het bedrijf privé. De ondernemende partner moet dan wel een vergoeding betalen aan de gemeenschap.
Mediation en een echtscheidingsconvenant
In ieder geval is het voor beide partners wenselijk dat het bedrijf kan blijven voortbestaan. Met een noodgedwongen stopzetting van een bloeiend bedrijf is niemand gebaat. Eventueel kunnen er dan ook alsnog afspraken worden gemaakt die afwijken van de huwelijkse voorwaarden. Mediation is een heel grote hulp om samen een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. De uiteindelijke afspraken worden dan opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Daarin worden niet alleen afspraken opgenomen over het bedrijf, maar ook over andere bezittingen, de toekomstige verrekening van pensioenuitkeringen, alimentatieverplichtingen en dergelijke meer.
Juridisch advies voor ondernemers
Heb jij een eigen bedrijf en krijg je te maken met een echtscheidingsprocedure? En heb je hier vragen over of wil je hieromtrent juridisch advies ontvangen? Dan helpen wij van MKBrecht.nl je graag verder. We bieden een telefonisch antwoord op al je juridische vragen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44