Een vof of een vennootschap onder firma is een samenwerkingsvorm waarbij meerdere zakenpartners samen een bedrijf beginnen en dit onder een gemeenschappelijke bedrijfsnaam. Een van de grote voordelen van een vof is dat het heel eenvoudig op te richten is. Het is namelijk niet nodig om naar een advocaat of een notaris te gaan om een vof op te richten. Wel moet je de vof in het Handelsregister inschrijven en moeten de zogeheten UBO’s, de uiteindelijk belanghebbenden van de vof, in het UBO-register van de KVK worden ingeschreven. Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken over de continuïteit van een vof, want anders kan een overlijden roet in het eten gooien.
Kenmerken en aandachtspunten bij een vof
Hoewel een vof in theorie heel laagdrempelig op te richten is, zijn er toch een aantal punten van zorg. Een daarvan is de aansprakelijkheid. Alle vennoten zijn namelijk aansprakelijk voor de schulden en de verplichtingen van een vof. Een schuldeiser zal in de eerste plaats het vermogen van de vof aanspreken, maar als dit niet volstaat ook het vermogen van de vennoten. Daarom moeten de vennoten onderling goede afspraken maken over de verbintenissen die ze al dan niet mogen aangaan. Ook als er later een nieuwe vennoot instapt, zijn goede afspraken onontbeerlijk. Deze nieuwe vennoot is namelijk ook aansprakelijk voor de schulden uit het verleden. Er kunnen daarom maar beter eerst afspraken worden gemaakt over de bestaande schulden van de vof.
Een ander aandachtspunt bij een vof is het risico dat een van de vennoten overlijdt. Bij een vof of een maatschap riskeer je namelijk dat alles bij het overlijden uiteenvalt. Als de vof uiteenvalt, zou je in theorie met de andere vennoten een nieuwe vof kunnen opstarten. Dat is echter niet wenselijk, omdat de rechtspersoon dan wegvalt. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de vergunningen van de gemeente, het pensioenfonds en de financiering.
Daarom kun je maar beter een vof-contract opstellen. In een vof-contract neem je bijvoorbeeld afspraken op over wat de vennoten mogen ondertekenen, over de winstverdeling én over de continuïteit. Het is aan te raden om een vof-contract met de hulp van een advocaat of een bedrijfsjurist op te stellen. Onze experts helpen je hierbij.
Het vof-contract als oplossing voor continuïteitsrisico’s
Om problemen te voorkomen, dienen er in het vof-contract een aantal afspraken te worden gemaakt over de bedrijfsopvolging. Dat doe je bijvoorbeeld door middel van een voortzettingsbeding. Er zijn ook allerlei andere bedingen die kunnen worden opgenomen in het vof-contract, zoals een verblijvensbeding. Hierbij gaat het aandeel van de overleden vennoot over op de overblijvende vennoten. De overblijvende vennoten moeten de erfgenamen dan een geldbedrag uitkeren ter waarde van het overgedragen aandeel.
Ook een overnamebeding kan handig zijn, bijvoorbeeld als de vof spullen gebruikt die eigendom zijn van een van de vennoten. De anderen hebben dan het recht om deze spullen over te nemen als deze vennoot er niet meer is. Het is zelfs mogelijk om af te spreken om een zogeheten compagnonsverzekering voor elkaar af te sluiten. De compagnonsverzekering keert dan een geldbedrag uit, zodat de andere vennoten het geld hebben om de spullen over te nemen en de erfgenamen te betalen. Zo kan het bedrijf ook daadwerkelijk worden voortgezet.
Hulp bij het opstellen van een vof-contract
Als ondernemer doe je er goed aan om na te denken over de continuïteit van je bedrijf. Dat doe je al bij de oprichting van de onderneming. Wil jij samen met je zakenpartners een vof oprichten? Dan is het aan te raden om je bij het opstellen van het vof-contact te laten begeleiden door een van onze advocaten of bedrijfsjuristen. Plan een intakegesprek in met een van onze experts. Tijdens het gratis intakegesprek van ongeveer 20 tot 30 minuten bespreken we al jouw wensen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44