Ondernemen

Juridische aandachtspunten bij het schrijven van persberichten

Vroeg of laat zullen Nederlandse ondernemers wel eens een persbericht willen opstellen. Omdat ze een nieuw product hebben ontwikkeld of omdat ze een nieuwe vestiging openen, er zijn talloze redenen denkbaar. Niet alleen is het schrijven van een goed persbericht ongelofelijk moeilijk, bovendien zijn er ook een aantal juridische aandachtspunten. Wij informeren je hierover en helpen je graag verder.

Een persbericht laten schrijven: het belang van een goede overeenkomst

Het schrijven van persberichten is niet eenvoudig. Een goed persbericht is nochtans cruciaal. Hoe beter het is geschreven en hoe eenvoudiger het de journalist wordt gemaakt, des te groter de kans is dat het een en ander in de krant verschijnt. Eventueel kan je het persbericht laten schrijven door een copywriter. Het is dan wel belangrijk dat er met de copywriter goede afspraken worden gemaakt. Zo kan er soms ook vertrouwelijke informatie aan de copywriter worden overgedragen. In zo’n geval is het niet onlogisch om de copywriter een geheimhoudingsplicht op te leggen.

Daarnaast is het cruciaal dat er afspraken worden gemaakt omtrent het auteursrecht op het persbericht, zodat je het eventueel nog gemakkelijk kunt aanpassen en het later een plekje kunt geven op je website. Maar ook zodat het voor de copywriter duidelijk is dat de journalist bepaalde passages letterlijk mag knippen en plakken. Ons advies: laat een juridisch waterdichte overeenkomst opstellen, zodat er achteraf geen discussie is. Wij doen het graag voor jou.

Auteursrecht bij persberichten

Op een persbericht rust er in principe auteursrecht. Er worden dan wel feiten gedeeld, maar in de praktijk is er heel wat creativiteit nodig om een persbericht te schrijven. Toch zal een journalist soms gewoon delen van het persbericht knippen en plakken, zonder dat hij daar uitdrukkelijk de toestemming voor heeft gekregen. Dat levert doorgaans geen problemen op. Omdat het om een persbericht gaat en het doel van het persbericht net is om het openbaar te delen, is de toestemming namelijk impliciet gegeven. De journalist mag de informatie ook beperken of extra informatie aan zijn artikel toevoegen, bijvoorbeeld door te verwijzen naar andere onafhankelijke bronnen. Wat hij natuurlijk niet mag doen, is jou zomaar woorden in de mond leggen.

Wil je met de journalist informatie delen die niet mag worden gepubliceerd? Dan dien je dat concreet aan te geven. Vaak doet men dat door onderaan het artikel een vermelding als “noot voor de redactie, niet voor publicatie” op te nemen. Daarna kan je bijvoorbeeld je privételefoonnummer noteren. Dat zie je natuurlijk liever niet in de krant verschijnen.

De juiste licentie bij het delen van foto’s

Let ten slotte altijd op met het toevoegen van foto’s aan een persbericht. Ook bij foto’s geldt dat de journalist de foto in principe mag gebruiken. Dat wil echter nog niet zeggen dat de fotograaf daar zijn toestemming voor heeft gegeven. De fotograaf kan nadien om een schadevergoeding vragen. Hij kan daarvoor degene die het persbericht heeft verstuurd aanspreken of de krant die het publiceerde. Deze krant zal dan de betaalde schadevergoeding bij jou terugvorderen. Ook hier geldt met andere woorden dat je maar beter je zaakjes op orde kan hebben en dus over een geldige licentie beschikt.   


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips