Ondernemen

Kies voor de duidelijkheid van een contractuele klachtplicht

Wanneer partijen een overeenkomst aangaan, zijn ze natuurlijk verplicht om de gemaakte afspraken na te leven. Wanneer een partij dit niet doet, heeft de andere partij het recht om daarover te klagen. Bij aanneming van werk moet de aannemer bijvoorbeeld goed en deugdelijk werk afleveren, anders mag de klant daarover klagen en bijvoorbeeld vragen dat de werken opnieuw worden uitgevoerd. Als dit klagen meteen gebeurt, is er vaak een eenvoudige oplossing te bedenken. Het is dan ook heel duidelijk dat de aannemer een fout heeft begaan. Wanneer de klachten pas maanden later binnenkomen, zorgt dit mogelijk voor vervelende discussies. Contractuele klachtverplichtingen kunnen dit helpen te voorkomen.

Wettelijke klachtplicht is voer voor discussie

Wettelijk gezien hebben de partijen een zogenaamde klachtplicht. Dit wil zeggen dat ze moeten klagen wanneer ze menen dat de andere partij zijn verplichtingen niet nakwam. Klagen moet natuurlijk wel tijdig gebeuren, dit is ook wat de wetgever voorschrijft. Zo moet de opdrachtgever klagen binnen een bekwame tijd na het ontdekken van het gebrek of nadat hij het gebrek had kunnen ontdekken. Na deze termijn komen hoe dan ook de rechten van de opdrachtgever te vervallen en kan hij de aannemer niet verplichten om het gebrek te herstellen.

Het probleem met deze wettelijke klachtplicht is uiteraard dat het in vrij algemene bewoordingen is geformuleerd. Het is namelijk niet duidelijk waar de grenzen van deze zogenaamde ‘bekwame tijd’ liggen. Ook de rechtspraak biedt maar weinig duidelijkheid. Wanneer de wetgever voor vage bewoordingen kiest, wil het de rechter namelijk de vrijheid geven om naargelang de omstandigheden te oordelen. Alleen zo kan de rechter met alle omstandigheden rekening houden. In de bouwsector zijn lange termijnen niet ongewoon, omdat er vaak verschillende onafhankelijke deskundigen en uitgebreide onderzoeken nodig zijn. In dit geval heeft een opdrachtgever ook meer tijd om tot klagen over te gaan. Wanneer er sneller duidelijkheid is (of kan zijn) over een gebrek, zal men dan weer sneller moeten klagen.

Contractuele klachttermijn zorgt voor duidelijkheid

Net omdat de wettelijke klachtplicht weinig zekerheid biedt, kunnen de partijen overwegen om hiervan af te wijken. Dit kan in het contract, maar bijvoorbeeld ook via de algemene voorwaarden. Hierbij kan er een duidelijke vervaltermijn overeen worden gekomen. De wettelijke klachttermijn kan daarbij worden beperkt of verruimd. Bovendien kunnen er ook andere afspraken met betrekking tot de klachtplicht worden gemaakt. De voorwaarden kunnen bijvoorbeeld bepalen dat klachten altijd schriftelijk moeten gebeuren. Dit helpt meteen ook oeverloze discussies over telefonische meldingen te voorkomen.

Juridische hulp bij klachtenregelingen

Bij het opstellen van een overeenkomst of algemene voorwaarden is het belangrijk om na te denken over de contractuele klachtplicht. Er is namelijk geen duidelijke wettelijke termijn waarmee rekening moet worden gehouden. Het is wel belangrijk dat dit goed wordt geformuleerd. Wanneer begint de termijn te lopen? En wanneer is de klacht uitgebracht: op het moment van de verzending van de klachtbrief of op het moment van de ontvangst ervan? Het zijn stuk voor stuk dingen waarover goede voorwaarden duidelijkheid scheppen. Zorg voor een goede klachtenregeling en laat je voorwaarden opstellen door de juristen van MKBrecht.nl. Plan vrijblijvend een intakegesprek in.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips