Ondernemen

Mag ik een krantenartikel over mijn bedrijf delen?

In de krant is een artikel over je bedrijf verschenen en dat wil je natuurlijk graag met al je volgers, klanten en sympathisanten delen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar let op en deel niet zomaar een screenshot of een scan. Je loopt namelijk het risico dat je een claim in de bus krijgt, want de auteursrechten op dit artikel rusten wellicht bij iemand anders. We bespreken de opties waarover je beschikt.

Aandacht voor auteursrechten

Sommige bedrijven maken een foto van het krantenartikel of plaatsen een screenshot ervan op hun Facebookpagina. Dit is echter geen goed idee. Op het krantenartikel rusten er namelijk auteursrechten. Iemand heeft het artikel nu eenmaal geschreven. Zelfs als er een foto van jou bij het artikel staat, ben jij niet zomaar de rechthebbende van deze foto. Hierdoor mag je het werk niet zonder de toestemming van de auteursrechthebbende vermenigvuldigen. Dit mag wel voor eigen gebruik, bijvoorbeeld om het te bewaren als thuiskopie. Maar niet om het openbaar te delen met klanten en andere gebruikers van sociale media.

Let ook altijd op met werken die je zelf hebt gemaakt. Het kan bijvoorbeeld dat jij voor een vakblad een artikel hebt geschreven en dus de auteur van het werk bent. Dit wil niet automatisch zeggen dat je ook het auteursrecht hierop hebt. Vaak heb je hierover afspraken gemaakt met de uitgever en staat in deze afspraken te lezen dat je het auteursrecht hebt overgedragen.

Linken naar het artikel is toegestaan

Wat je wel mag doen, is een link naar het artikel delen. Je deelt het linkje bijvoorbeeld op de pagina van je Facebookaccount en je volgers kunnen het dan toch gewoon lezen. Op een website kan je de pagina soms embedden, zodat ze niet moeten doorklikken en de content meteen kunnen zien. Dit werkt natuurlijk enkel als de content vrij toegankelijk is. Steeds meer content wordt achter een betaalmuur geplaatst. Uiteraard is linken naar een artikel dat in een fysieke krant staat evenmin mogelijk.

Citeren van het krantenartikel

Het is toegestaan om het krantenartikel te citeren. Je mag dan natuurlijk niet zomaar het volledige artikel overnemen, maar wel een of meerdere zinnen. Opdat er sprake zou zijn van een citaat, moet dit andere informatie ondersteunen. Het citaat mag niet belangrijker zijn dan de informatie die je eromheen deelt. Je kan bijvoorbeeld zelf een persbericht schrijven over de prijs die je hebt gewonnen en daarbij een citaat uit een vakblad opnemen.

Ook een screenshot kan een citaat zijn, maar dan geldt opnieuw dat je niet zomaar een afbeelding van het volledige artikel mag plaatsen. Het beeld moet bovendien nuttig zijn voor het verhaal dat je brengt en mag niet louter versiering zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je duidelijk bespreekt wat op het beeld zichtbaar is. In de praktijk is een woordelijk citaat een veiligere optie.

Vragen staat vrij

Ten slotte kan je altijd om de toestemming vragen. Als jij het artikel hebt geschreven, kan je bijvoorbeeld in de overeenkomst laten opnemen dat jij het artikel op je website en Facebookpagina mag delen. Als de uitgever daarmee akkoord gaat, is er geen probleem. Ook kranten verlenen wel vaker de toestemming om een artikel dat over jouw onderneming gaat te delen op jouw Facebookpagina. Meestal is het wel zo dat je dan even moet wachten, zodat mensen worden aangemoedigd om het krantje te kopen. En vervolgens mag jij het een week later delen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips