Een ondernemer is eigenlijk een beetje als een klein kind. Als broekenman wilde je namelijk ook niets liever doen dan groeien en groter worden. Je keek met afgunst naar al die grote jongens. En zo gaat dat vaak ook bij ondernemers. Een ondernemer wil bijvoorbeeld groeien door zijn afzetmarkt te vergroten, door een nieuwe markt aan te boren en door nieuwe klanten voor zich te winnen. Dat is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het inschakelen van een handelsagent kan een manier zijn om deze ambities waar te maken. In dit artikel leggen we uit hoe een bedrijf een nieuwe markt kan betreden met de hulp van een handelsagent en waar je op moet letten om dit juridisch correct te doen.
Voordelen van handelsagentuur
Een handelsagent is een persoon of organisatie die optreedt als tussenpersoon tussen het bedrijf en de klant. Het gaat om iemand die de markt goed kent en die goed is in het leggen en onderhouden van contacten. Door gebruik te maken van een handelsagent kan een bedrijf snel en efficiënt toegang krijgen tot nieuwe klanten en markten, zonder daar zelf veel tijd in te investeren. Het staat je toe om te profiteren van het netwerk van de handelsagent en om zo de omzet te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer het bedrijf in het buitenland wil gaan opereren, maar nog niet bekend is met de lokale wet- en regelgeving of de lokale handelscultuur.
Juridische aspecten van handelsagentuur
Het is van groot belang dat de organisatie zich bewust is van de juridische aspecten van het aangaan van een agentuurovereenkomst. Zo is het bijvoorbeeld van belang om een duidelijke en juridisch waterdichte overeenkomst op te stellen, waarin de taken, verantwoordelijkheden en vergoedingen van de handelsagent zijn vastgelegd. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over de duur van de overeenkomst, de eventuele opzegtermijnen en wat de handelsagent krijgt bij de beëindiging van de overeenkomst. Verder is het van belang om na te denken over een passende provisieregeling en om rekening te houden met de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek en de Europese richtlijn 86/653/EEG.
Alternatieven voor het inschakelen van een handelsagent
Het inschakelen van een handelsagent biedt zeker voordelen, maar er zijn ook andere manieren om een nieuwe markt te betreden. Zo kan het bedrijf ervoor kiezen om zelf een kantoor te openen in een ander land of om een dealer of reseller in te schakelen. Het is echter van belang om goed te kijken welke oplossing het beste past bij de wensen en behoeften van jouw bedrijf en van de markt waarin je actief wil zijn. Bij twijfel hieromtrent is het aan te raden om te spreken met een adviseur. Een juridisch adviseur kan je informeren over de juridische aspecten hieromtrent.
MKBrecht.nl helpt bij het maken van de juiste keuze
Bij het aangaan van een overeenkomst is het belangrijk om de juridische aspecten goed te regelen. MKBrecht.nl kan hierbij helpen, door te zorgen voor een duidelijke en juridisch waterdichte overeenkomst. Daarnaast kunnen we je informeren over de juridisch ideale oplossing voor jouw situatie. Onze juridische experts hebben ruime ervaring in het opstellen van dergelijke overeenkomsten. Zo kan je met een gerust hart een nieuwe markt betreden en profiteren van de voordelen die een handelsagent biedt.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44