Ondernemen

Overgangsperiode in de Wet franchise is bijna afgelopen: tijd voor actie!

Sinds 1 januari 2021 is de Wet franchise van toepassing. De Wet franchise heeft onder meer een aantal eisen gesteld waaraan franchiseovereenkomsten moeten voldoen. Voordien was er nog heel wat vrijheid ten aanzien van franchiseovereenkomsten, maar dat is met de Wet franchise dus sterk veranderd. De wet introduceerde onder meer een aantal eisen waaraan de goodwillvergoeding dient te voldoen. Ook zijn er extra regels die gelden bij het aangaan van een nieuwe franchiseovereenkomst, zoals de verplichting om bepaalde informatie over te maken. De nieuwe Wet franchise moet vooral zorgen voor meer gelijkheid tussen de franchisenemers en -gevers. De wet is niet alleen van toepassing op de franchiseovereenkomsten die sinds 1 januari 2021 zijn gesloten, maar ook op de franchiseovereenkomsten die eerder zijn gesloten.

Overgangstermijn en bepalingen die gelden sinds 2021

In de Wet franchise is er een overgangsperiode opgenomen ten aanzien van de oude franchiseovereenkomsten. Een aantal bepalingen zijn met andere woorden direct ingegaan op 1 januari 2021, maar voor de overige bepalingen moeten de oude franchiseovereenkomsten vanaf 1 januari 2023 helemaal op orde zijn. Tenzij de franchiseovereenkomst is gesloten na 1 januari 2021, want dan zijn alle bepalingen van de Wet franchise al meteen van toepassing.

De bepalingen die op 1 januari 2021 voor iedereen in werking zijn getreden, zijn opgenomen in de artikelen 7:911 BW tot en met 7:919 BW en in het artikel 7:922 BW. Het schrijft onder andere een algemene zorgplicht voor, net als een precontractuele informatieplicht, een standstillperiode van 4 weken, een onderzoekplicht en een doorlopende informatieplicht.

Regels die gelden vanaf 1 januari 2023

De bepalingen die voor de oude franchiseovereenkomsten pas gelden vanaf 1 januari 2023 hebben in de eerste plaats betrekking op de goodwillvergoeding. Dat wil zeggen dat iedere franchiseovereenkomst verplicht een regeling moet bevatten met betrekking tot de goodwill die door de franchisegever aan de franchisenemer moet worden betaald na het beëindigen van de relatie.

Ook moet het non-concurrentiebeding vanaf 2023 aan een aantal cumulatieve vereisten voldoen. Het moet bijvoorbeeld schriftelijk zijn overeengekomen, de afgesproken termijn mag niet langer zijn dan een jaar na het einde van de franchiseovereenkomst en het moet beperkt zijn tot het gebied waarbinnen de franchiseformule door de franchisenemer werd geëxploiteerd. Verder is ook artikel 7:921 BW vanaf 1 januari 2023 van toepassing. Dit artikel heeft betrekking op de instemmingsvereiste.

Franchiseovereenkomst laten aanpassen of opstellen door MKBrecht.nl

Met nog een aantal maanden te gaan, is het belangrijk om de oude franchiseovereenkomsten tijdig te laten aanpassen aan de nieuwe regels. Het gaat namelijk om bepalingen van dwingend recht, waardoor er niet van kan worden afgeweken. Sluit je een nieuwe franchiseovereenkomst? Dan zijn de nieuwe regels al meteen van toepassing. Zorg dan dat je meteen voldoet aan de bepalingen van de Wet franchise. Houd bijvoorbeeld je aanbod gestand gedurende de voorgeschreven standstillperiode.

Wil je een franchiseovereenkomst laten opstellen of wil je een franchiseovereenkomst laten aanpassen aan de nieuwe Wet franchise? Of is er sprake van een franchisegeschil? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze franchiseadvocaten.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips