Steeds meer bedrijven bieden creatieve belevenissen met dieren aan. Wandelen met alpaca’s, yoga met geiten, knuffelen met koeien of koffiedrinken met katten, in ons land is het allemaal mogelijk. Uiteraard moet er wel rekening worden gehouden met bijvoorbeeld dierenwelzijn of met de veiligheid van de klanten. Bepaalde dieren mogen ook gewoon niet worden gehouden. In de praktijk zijn er met andere woorden heel wat juridische aandachtspunten voor wie professioneel met dieren bezig is. Dat blijkt ook uit een recente zaak, waarbij bedrijven rendieren wilden verhuren voor kerstfeestjes en tegen juridische grenzen aanbotsten.
Verbod op het verhuren van rendieren
Vooral tijdens Kerstmis zijn rendieren heel geliefd. Dat bracht een aantal bedrijven op ideeën: ze wilden rendieren verhuren voor kerstfeestjes. Het probleem is echter dat rendieren onder het circusdierenverbod vallen. Al in 2015 werd het gebruik van wilde zoogdieren in circussen verboden. Hoewel het een circusverbod wordt genoemd, is het verbod eigenlijk breder dan dat. Ook andere vormen van commerciële exploitatie van deze dieren zijn namelijk verboden.
Onder meer vogels, reptielen en insecten mogen wel nog optreden in het circus. Uitbaters van een vlooiencircus hoeven zich dus niet meteen zorgen te maken. Er is ook een lijst met zoogdieren waarvoor er uitzonderingen gelden, zoals honden, paarden, kamelen, dromedarissen, konijnen en goudhamsters. Zoogdieren die niet op deze lijst staan, zoals bijvoorbeeld een tijger of een zebra, mogen niet optreden in een circus.
Minister moet een nieuwe beslissing nemen
Enkele bedrijven hadden de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om ook een uitzondering voor rendieren toe te staan. Volgens deze bedrijven is een uitzondering, die ook voor bijvoorbeeld kamelen bestaat, te verantwoorden. Met zo’n uitzondering zouden de rendieren wel mogen worden verhuurd. De minister weigerde om dat te doen, waarna men verdere stappen zette.
Het CBb (College van Beroep voor het Bedrijfsleven) heeft nu aangegeven het oneens te zijn met de minister. Dit omdat de minister het verzoek enkel mag afwijzen na een gedegen wetenschappelijk onderzoek. Dat wil daarom nog niet zeggen dat het verhuren van rendieren nu automatisch zal worden toegestaan, want de minister heeft zes maanden om een nieuwe beslissing te nemen. De minister kan echter niet in beroep gaan, het CBb is de eindrechter in deze zaak en de uitspraak is dus definitief.
Juridisch advies bij het commercieel exploiteren van dieren
Dieren spelen nog steeds een belangrijke rol in onze economie. Naast de verkoop van dieren, zoals schattige hondjes of katjes met een hoog knuffelgehalte, kan het ook gaan om het verhuren van dieren. Dieren worden verhuurd in het kader van entertainment, maar ook voor bijvoorbeeld de fokkerij. Wie dieren op een commerciële manier wil exploiteren, krijgt hoe dan ook te maken met steeds complexer wordende regels.
Als je van plan bent om dieren commercieel te exploiteren, raden we aan om er vooraf over te spreken met een van onze juristen. Er zijn namelijk veel regels om rekening mee te houden. Bij de verkoop van dieren aan consumenten speelt bijvoorbeeld ook het consumentenrecht een rol. Bespreek je plannen met een van onze juristen en laat je informeren.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44