Werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Roken op het werk brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee, niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor de mensen die passief meeroken. Zo kan meeroken leiden tot gezondheidsproblemen als astma, bronchitis en longkanker. Er geldt een algemeen rookverbod op de meeste werkplekken in ons land. Ook rookruimtes in gebouwen zijn verboden. Dit verbod geldt zowel voor gebouwen in het bedrijfsleven als voor openbare gebouwen.
Verbod om te roken op de werkplek
Om de hierboven genoemde redenen geldt er op veel werkplekken een rookverbod. Dit verbod geldt op de meeste kantoren, maar niet op thuiswerkplekken. Ook werknemers die in andere mensen hun huis werken, zoals een huishoudhulp, kunnen de bewoners niet verbieden om in hun eigen huis te roken. De werkgever kan wel rekening houden met de wensen van de huishoudhulpen en ze bijvoorbeeld toewijzen aan cliƫnten die niet roken. Het rookverbod geldt ook in de auto van de zaak en in de horeca. In de horeca mag er wel op het buitenterras (in de open lucht) worden gerookt.
Het overtreden van het rookverbod kan ernstige gevolgen hebben. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert namelijk op de naleving van het rookverbod. Het kan boetes tussen de 450 en 450.000 euro opleggen.
Rookbeleid op het werk
Een rookbeleid kan helpen om de regels rondom roken op het werk duidelijk te maken en de gezondheid van werknemers te beschermen. In een rookbeleid kan onder andere staan wat de regels zijn rondom roken op de werkplek en wat de consequenties zijn bij het overtreden van deze regels. Ook kan het rookbeleid voorzien in hulp bij het stoppen met roken voor werknemers die dat willen. Het rookbeleid bevat meestal regels over waar werknemers en/of bezoekers wel of niet mogen roken. Als een bedrijf een ondernemingsraad heeft, moet de OR het ingevoerde rookbeleid goedkeuren.
Het is belangrijk dat het rookbeleid aansluit bij de specifieke situatie op de werkvloer. Zo kan een groot bedrijf met veel werknemers andere regels hanteren dan een klein bedrijf met slechts een paar werknemers. Ook kan het rookbeleid aangepast worden aan de verschillende ruimtes op de werkplek. Een rookbeleid kan ook betekenen dat een werkgever verbiedt om op het volledige bedrijfsterrein te roken, zowel binnen als buiten.
Roken en langer werken
Wanneer een werknemer rookt, is hij niet aan het werk. Daarom kan de rokende werknemer worden verplicht om langer te werken. Dit kan echter enkel als dit zo is afgesproken in een cao of in een arbeidsovereenkomst. De meeste werkgevers staan korte rookpauzes toe zonder dat werknemers extra moeten werken, op voorwaarde dat er niet wordt overdreven. Dit is dan vergelijkbaar met de korte pauzes die ook gelden voor een toiletbezoek of voor het koffiedrinken.
Rookbeleid op maat van het bedrijf
Een goed rookbeleid kan niet alleen de gezondheid van werknemers beschermen, maar kan ook bijdragen aan een prettige en productieve werkomgeving. Daarnaast kan het voorkomen van roken op de werkplek bijdragen aan een positief imago. In ieder geval is het opstellen van een goed rookbeleid altijd maatwerk. MKBrecht.nl kan helpen bij het opstellen van een rookbeleid op maat van de onderneming.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44