Een kleine aardappel moet je niet schillen. Dat kan je als starter vast beamen. Grote investeringen kan je vaak nog niet doen, waardoor je teruggrijpt naar de tweedehandsmarkt. Zo kan je misschien wel een oudere machine tweedehands kopen. Maar is dat wel zo’n goed idee? Wat als de machine uiteindelijk minder goed blijkt te functioneren? Het zijn vragen waar je inderdaad maar beter rekening mee houdt. Toch hoeven hun antwoorden jou nog niet automatisch ongerust te maken.
Consumentenrecht is niet van toepassing
De uitgebreide wettelijke garantie zoals je het kent van jouw sofa of televisiescherm geldt in principe niet wanneer je een gebruikte machine aankoopt. Niet omdat het niet gaat om een nieuw model, wel omdat je de machine niet koopt in de hoedanigheid van een consument. Je koopt de machine dan ook zakelijk en gaat de machine zakelijk gebruiken, waardoor je je niet achter jouw consumentenrechten kan verschuilen. De garantiebepalingen die in de overeenkomst staan, zijn dan van toepassing. Ook indien zij minder interessant zijn dan deze uit het consumentenrecht.
Uiteraard hoeft dat nog niet problematisch te zijn. Misschien kan je met de verkoper wel een contractuele garantieregeling overeenkomen? Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een garantietermijn van één jaar, met verlegging van bewijslast, stipuleren. Het is dan wel belangrijk om een en ander goed op papier te zetten.
Wel recht op het overeengekomen product
Wanneer je een machine koopt, heb je natuurlijk recht op het gekochte product. Niets meer, niets minder. Dit wil zeggen dat het product moet voldoen aan wat je ervan had mogen verwachten en aan wat de verkoper beloofde.
Zo ga je wel gewoon akkoord met gebreken die zichtbaar zijn op het moment van de aankoop of die de verkoper aan jou doorgaf. Je kan je ook niet achter onwetendheid verschuilen, want op jou rust een onderzoeksplicht. Net omdat je een professional bent, gaat die onderzoeksplicht heel ver. Een aankoopkeuring is dan ook altijd een aanrader.
Wat als het product een gebrek vertoont?
Indien het product niet voldoet aan de beschrijving die de verkoper meegaf en aan wat je er redelijkerwijs van had mogen verwachten, breng je best zo snel mogelijk de verkoper op de hoogte. Dit doe je met een aangetekende brief. Zorg ook voor de nodige bewijzen door foto’s te nemen of een expert de nodige vaststellingen te laten doen.
Indien de verkoper overigens niet tot actie overgaat, kan je de reparaties alsnog laten uitvoeren en de gemaakte kosten bij de verkoper terugvorderen. De herstelkosten moeten dan wel redelijk zijn en ook hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je over de nodige bewijzen beschikt.
Het belang van een goede koopovereenkomst
Wat de aankoop van een tweedehands machine betreft, hoef je op juridisch vlak zeker niet af te knappen. Integendeel, je geniet eigenlijk ook gewoon bescherming. Wel is het belangrijk om een en ander goed op papier te zetten. Denk aan een goede beschrijving van de machine en de functionaliteiten ervan, maar ook aan een weergave van de gebreken waarvan de partijen op de hoogte zijn. Uiteraard zijn ook andere bepalingen mogelijk, zoals een contractuele garantie.
Bij MKBrecht.nl helpen we jou graag verder. Als starter ben je bij ons altijd welkom voor een gratis adviesgesprek. Maar bovendien kijken we ook graag de koopovereenkomst voor jou na. We wijzen jou op eventuele risico’s en passen in samenspraak een en ander aan. Zo kan je die machine gewoon kopen zonder dat je de risico’s erbij hoeft te nemen. Geef ons even een belletje en wij gaan meteen voor jou aan de slag.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44