De coronapandemie heeft de wereld hard geraakt en onderstreept nogmaals de economische en sociale ongelijkheid. Meer dan ooit heeft de wereld behoefte aan mensen die goed willen doen. Net daardoor is het zo nobel om een goed doel te starten. We leggen uit hoe je dat doet en waar je zoal op dient te letten.
Een goed doel starten in Nederland
Als je een ideëel, sociaal of maatschappelijk doel voor ogen hebt, is een stichting oprichten de juiste keuze. Het oprichten van een stichting doe je alleen of samen met anderen. Een stichting kan net als een onderneming rechtshandelingen stellen en mag zelfs winst maken. Een stichting doet dit echter niet om geld uit te keren aan de aandeelhouders, maar gebruikt de winst om het ideëel, sociaal en/of maatschappelijk doel te realiseren. Het realiseren van dit doel staat centraal in het bestaan van de stichting.
Oprichten van een stichting
Om een stichting te kunnen oprichten, heb je statuten nodig. De statuten zijn de interne spelregels die binnen de stichting van toepassing zijn. Het is een soort van grondwet voor de stichting. In de statuten staat bijvoorbeeld wat het doel is van de stichting, hoe bestuurders worden aangesteld en ontslagen en wat er met het geld moet gebeuren als de stichting ermee kapt. In ieder geval hebben stichtingen hun juridische zaakjes maar beter goed op orde en kunnen goede statuten daarbij niet ontbreken.
Verder moet je voor de oprichting van een stichting naar een notaris die de notariële akte zal opstellen en de statuten daarin zal opnemen. Ook een rechtspersoon kan een stichting oprichten. Zo heeft bijvoorbeeld Unilever de Stichting Algemeen Pensioenfonds Unilever Nederland, een stichting waarmee hun werknemers een ouderdomspensioen opbouwen bovenop de AOW. Bestuurders van een stichting dienen in het Handelsregister te worden ingeschreven en de uiteindelijk belanghebbende moet in het UBO-register worden opgenomen.
Bestuursleden en personeel
Een stichting heeft geen leden en er vindt dus ook geen ledenvergadering plaats. Ook heeft een stichting geen aandeelhouders. Wat een stichting wel heeft, is rechtspersoonlijkheid. Dit wil zeggen dat de bestuurders meestal niet met hun privévermogen aansprakelijk zijn, hoewel er wel degelijk uitzonderingen zijn. Bestuurders kunnen bijvoorbeeld nog steeds persoonlijk aansprakelijk zijn als ze buiten hun boekje gaan.
De bestuurders hebben tekenbevoegdheid en kunnen in naam van de stichting overeenkomsten aangaan. In de statuten neem je op wie tekenbevoegdheid heeft. Voor overeenkomsten boven een bepaald drempelbedrag is het bijvoorbeeld mogelijk om te bepalen dat de meerderheid van de bestuursleden moet ondertekenen. Het is ook mogelijk om in de statuten te bepalen dat er een Raad van Toezicht is die toezicht zal houden op wat het bestuur doet.
Een stichting heeft niet alleen bestuurders, maar kan ook personeel aannemen. Net als andere werkgevers moet de stichting dan sociale premies en loonheffingen betalen. Als de stichting geen ANBI-status heeft, mogen de bestuurders ook zelf in loondienst zijn.
Kosten voor het oprichten van een stichting
Er is geen minimaal startkapitaal nodig om een stichting op te richten, maar er zijn wel notariskosten aan verbonden. Dit verschilt per notaris, maar meestal bedragen de notariskosten niet veel meer dan 800 euro. De inschrijving bij de KVK kost eenmalig 51,30 euro. Verder is het aan te raden om vooraf juridisch advies in te winnen en je juridisch te laten bijstaan bij het opstellen van de statuten en de andere documenten. Bij ons kan je alvast terecht voor juridisch advies.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44