De manier waarop bedrijven met elkaar handelen, wijzigt voortdurend. Opvallend is dat ruilhandel aan een opmars bezig is. Dit komt onder andere door de populariteit van cryptomunten. Dergelijke cryptomunten zijn namelijk geen wettig betaalmiddel en zijn geen geld, waardoor goederen met cryptomunten kopen dus ruilhandel is. In ieder geval kunnen dergelijke vormen van ruilhandel niet zonder een goede barterovereenkomst.
Wat is bartering en wat is een barterovereenkomst?
Bij bartering gaan organisaties over tot het ruilen van producten of diensten. De organisaties betalen elkaar met andere woorden niet met geld, maar via producten of diensten. In ruil voor één bitcoin krijg je bijvoorbeeld een auto. Het algemene voordeel is dat er kan worden geruild tegen de kostprijs in plaats van tegen consumentenprijzen. Bij cryptomuntbetalingen is men bovendien niet afhankelijk van allerlei tussenpersonen.
De administratieve vereenvoudiging is bij bartering heel beperkt of zelfs onbestaande. Dit komt omdat de Belastingdienst bartering gelijkstelt met een koop- en verkoopovereenkomst. Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat er nog steeds facturen moeten worden opgesteld. Deze facturen hoeven enkel niet te worden betaald, omdat de vorderingen boekhoudkundig tegenover elkaar worden weggestreept. De voorwaarde is natuurlijk wel dat de waarde van de producten en de diensten identiek zijn.
Een barterovereenkomst is een raamwerkovereenkomst tussen twee organisaties. Een raamwerkovereenkomst creëert het raamwerk waarbinnen toekomstige barterdeals tot stand komen. In de barterovereenkomst worden dan ook algemene afspraken over dergelijke barterdeals gemaakt. Zo hoef je niet bij elke deal opnieuw over dergelijke algemene zaken te onderhandelen.
Wat staat er in een barterovereenkomst?
Aan de inhoud van een barterovereenkomst zijn geen wettelijke eisen verbonden. Toch zijn er een aantal zaken die vaak in een barterovereenkomst terug te vinden zijn. De barterovereenkomst kan bijvoorbeeld bepalingen bevatten omtrent de berekening van de waarde van de producten en diensten en over hoe de ruil verloopt.
In de barterovereenkomst kunnen al concrete afspraken zijn gemaakt. De barterovereenkomst kan bijvoorbeeld bepalen dat drie broden gelijkstaat aan twee worsten. Soms is het echter niet zo eenvoudig, bijvoorbeeld bij barterdeals met volatiele cryptomunten. In zo’n geval kan de barterovereenkomst afspraken bevatten omtrent het berekenen van de waarde van dergelijke cryptomunten. Ook algemene afspraken over zaken als de levering, de facturatie, het toepasselijk recht en kwaliteitsgaranties kunnen in de barterovereenkomst worden opgenomen.
Naast de barterovereenkomst blijft het wel nodig om per barterdeal concrete afspraken te maken, bijvoorbeeld over de aantallen en de gewenste leverdatum. De raamovereenkomst is van toepassing op deze afspraken. Deze extra afspraken kunnen dan eenvoudig tot stand komen, zelfs per mail. Dit komt omdat alle andere toepasselijke afspraken reeds in de barterovereenkomst zijn opgenomen.
Een barterovereenkomst laten opstellen
Geloof jij in de voordelen van bartering en wil je diensten of producten ruilen met een andere onderneming? Dan is het belangrijk dat je over een goede barterovereenkomst beschikt. Wij van MKBrecht.nl kunnen deze barterovereenkomst voor jou opstellen. Bovendien adviseren we je graag over hoe zo’n ruil tot stand komt en waarop je moet letten. Plan een gratis intakegesprek in en laat je adviseren.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44