De pandovereenkomst, ook wel eens de pandakte, de akte van verpanding of de verpandingsovereenkomst genoemd, is een overeenkomst die wordt gebruikt voor het verpanden van goederen. Via de pandovereenkomst wordt er een pandrecht op deze goederen gevestigd. Dit pandrecht zorgt ervoor dat de schuldeiser, als de schuldenaar een geldsom niet betaalt, ten opzichte van andere schuldeisers voorrang heeft op de verpande goederen. De opbrengsten van de verkoop van deze goederen gaan dus eerst naar de schuldeiser met het pandrecht. Enkel wat overblijft, gaat naar andere schuldeisers.
Verschillende soorten pandrechten
De persoon die voorrang krijgt op andere schuldeisers wordt de pandnemer of de pandhouder genoemd. De rechthebbende van het goed dat wordt verpand, wordt de pandgever genoemd. Een pandrecht kan op alle goederen worden gevestigd, met uitzondering van registergoederen. Dit zijn goederen die verplicht in een openbaar register worden ingeschreven en waarop een hypotheek kan worden gevestigd, zoals een woning of landbouwgrond. In de praktijk wordt een pandrecht vooral op inventarissen, vorderingen en aandelen gevestigd.
Er zijn twee manieren waarop het pandrecht kan worden uitgeoefend. In de eerste plaats kan het om een vuistpand gaan. Dan neemt de pandhouder het goed onder zich. De pandhouder zal dan bijvoorbeeld de auto van de pandgever in zijn garage bewaren en pas teruggeven als de pandgever de vordering betaald heeft. In de praktijk is zo’n vuistpand niet altijd even praktisch. Bovendien kan de exacte invulling van de zaak voortdurend wijzigen, bijvoorbeeld bij een pandrecht op de voorraden. En het is uiteraard de bedoeling dat de pandgever de voorraden kan gebruiken, want anders zijn er sowieso geen inkomsten om de pandnemer te betalen.
Een veelgebruikt alternatief is dan ook het bezitloos pandrecht of het vuistloos pandrecht. Dan wordt de zaak niet onder de pandhouder gehouden, maar blijft het gewoon bij de pandgever. Voor dit type pandrecht is het nodig om een onderhandse akte of een authentieke akte op te laten stellen. Bij een onderhandse akte is het zelfs verplicht om de akte bij de Belastingdienst te registreren. Bij een notariële akte is deze registratie niet nodig. Bovendien heb je bij een notariële akte geen toestemming van de rechter nodig om de zaak te verkopen. Uiteraard brengt een notariële akte wel extra kosten met zich mee.
Waarom heb ik een pandovereenkomst nodig?
Een verpanding zorgt ervoor dat een schuldeiser steviger in zijn schoenen staat. Daarom wordt een verpanding vaak afgesproken in het kader van een kredietverstrekking. Ook bij betalingsuitstel of afbetalingsplannen kan er een verpanding worden afgesproken. Tegelijkertijd bewijst de pandovereenkomst het bestaan van het pandrecht. Enkel met dit bewijs staat de pandhouder sterk in zijn schoenen tegenover andere schuldeisers. Een vuistpand bewijst dan weer dat men rechtmatig het goed in bezit heeft.
De pandgever hoopt met de pandovereenkomst het vertrouwen van de andere partij te krijgen. De pandhouder krijgt dan weer meer financiële zekerheid.
Wat staat er in een pandovereenkomst?
In een pandovereenkomst staan de gegevens van de pandgever en van de pandnemer. Er staat duidelijk in te lezen dat de partijen zich tot het verpanden van een zaak verbinden en deze zaak is ook uitdrukkelijk beschreven. De pandovereenkomst geeft verder duidelijk aan waarvoor de panding nodig is en bevat afspraken over wat er verder met de verpande zaak mag of moet gebeuren. De pandovereenkomst zal bijvoorbeeld bepalen dat men goed voor de zaak moet zorgen en men kan zelfs verplicht zijn om de zaak te verzekeren.
Denk ten slotte aan uiteenlopende afspraken over bijvoorbeeld de kosten die aan de zaak verbonden zijn, het recht of het verbod om te herverpanden, hoe het pandrecht wordt beëindigd, welk recht van toepassing is enzovoort. Een jurist zal helpen bij het opstellen van de pandovereenkomst.
Pandovereenkomst laten opstellen door MKBrecht.nl
Een pandovereenkomst is een belangrijk document, zowel voor de pandgever als voor de pandhouder. Bovendien is het opstellen ervan altijd maatwerk. De afspraken zullen bijvoorbeeld afhankelijk zijn van welke goederen worden verpand. Daarom is het aan te raden om de pandovereenkomst door een jurist te laten opstellen. Wil je hier meer over weten? Plan dan een gratis adviesgesprek in met een van onze bedrijfsjuristen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44