Ondernemen

Wat is mediation en hoe verloopt het?

Op deze website focussen we regelmatig op unieke stukjes rechtspraak die de juridische regels mooi verduidelijken. Toch is het bij een conflict heus niet altijd nodig om meteen naar de rechter te stappen. Zo kan mediation een goed alternatief zijn. Zelfs bij geschillen met de overheid behoort mediation tot de mogelijkheden. We leggen uit wat mediation is, hoe een mediationtraject verloopt en wat het kost.

Wat is mediation?

Bij mediation wordt het geschil voorgelegd aan een onpartijdige derde die in de eerste plaats bemiddelt. Het hoofddoel is om samen het probleem op te lossen, zodat er geen rechtszaak nodig is. Er zijn dan alleen maar winnaars en geen verliezers.

Een mediator is een geboren bemiddelaar die vaak ook wat juridische kennis in huis heeft en die tijdens het traject onpartijdig en onafhankelijk zal adviseren. In tegenstelling tot een advocaat werkt een mediator niet voor een van de partijen, terwijl mediation vaak een goedkopere oplossing oplevert. Omdat de gesprekken vrijwillig en vertrouwelijk verlopen en een mediator onpartijdig advies verleent, terwijl de partijen vrij kunnen meedenken, levert dit vaak al snel resultaten op.

Voor wie is mediation nuttig?

Mediation is vooral een goede oplossing als een goede verstandhouding op de eerste plaats komt te staan. Bijvoorbeeld omdat een juridisch conflict vriendschap niet in de weg zou staan. Het is een van de redenen waarom mediation vaak bij familiekwesties wordt toegepast, maar bijvoorbeeld ook bij arbeidsconflicten of conflicten met een grote klant kan mediation nuttig zijn. Dan hoeft het conflict de zakelijke samenwerking niet te beĆ«indigen. Mkb’ers kunnen dus ook gebaat zijn bij mediation.

Hoe verloopt een mediationtraject?

Bij mediation wordt meestal eerst een overeenkomst getekend, waarbij de verschillende partijen samen een aantal afspraken maken omtrent het mediationtraject. Deze overeenkomst wordt een mediationovereenkomst genoemd. De verschillende partijen gaan dan bijvoorbeeld een inspanningsverplichting aan. Daarbij geven ze aan dat ze zich zullen inspannen om samen een oplossing te vinden, zonder te garanderen dat er uiteindelijk ook een oplossing wordt gevonden. Ook een geheimhoudingsverplichting wordt meestal in de mediationovereenkomst opgenomen. Zulke overeenkomsten zijn heel belangrijk en scheppen vertrouwen, omdat het voor iedereen duidelijk is wat er staat te gebeuren. Het is overigens een van de redenen waarom ook een goede geschillenregeling zo vaak wordt aangeraden.

Vaak worden er in de mediationovereenkomst ook afspraken gemaakt omtrent de kosten. Meestal bepaalt men dat men de kosten gewoon deelt. Gemiddeld genomen duurt een mediationtraject twee tot acht uur en kost een volledig traject 360 tot 1440 euro (incl. btw). Elke mediator kiest natuurlijk zelf zijn tarieven en er zijn zowel duurdere als goedkopere mediators te vinden. Voor mensen met weinig spaargeld en inkomsten kan de overheid een deel van de mediationkosten betalen. Het is de Raad voor Rechtsbijstand die beslist of iemand al dan niet recht heeft op een toevoeging. Ook de rechtsbijstandverzekeraar kan eventueel bijdragen aan de mediationkosten.

Op het einde van het mediationtraject wordt, als alles goed is verlopen, een slotovereenkomst opgesteld. In deze slotovereenkomst staan de afspraken zoals ze door de partijen zijn gemaakt. Eventueel kan deze slotovereenkomst door een rechter worden bekrachtigd. Als er ondanks alle inspanningen geen oplossing wordt gevonden, wordt er geen slotovereenkomst opgesteld. Dan kan de zaak wel nog aan een rechter of aan een geschillencommissie worden voorgelegd.

Een mediationovereenkomst laten opstellen

Door aan het begin van het mediationtraject goede afspraken te maken, zorg je ervoor dat de kansen op een succesvolle afhandeling toenemen. Het is een van de redenen waarom een mediationovereenkomst zo belangrijk is. Wij stellen voor jou een mediationovereenkomst op die je gebruikt bij de start van de conflictbemiddeling. Ben je eerder op zoek naar juridisch advies dat nuttig kan zijn voor de afhandeling van het mediationtraject? Ook dan helpen onze juristen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips