De impact van de coronamaatregelen wordt steeds duidelijker, niet alleen voor horecazaken die de deuren moeten sluiten. Ook bedrijven in andere sectoren zoals de reisbranche merken een grote terugval en dat zorgt voor een beperkte werkgelegenheid. Wat met het personeel wanneer je niet voldoende werkgelegenheid kan bieden? MKBrecht.nl legt het uit.
Personeel met loondoorbetalingsverplichting
Als je bedrijf getroffen is door de gevolgen van het coronavirus kan je werktijdverkorting aanvragen voor het personeel waarvoor je een loondoorbetalingsverplichting hebt. Voor personeel waarvoor je geen loondoorbetalingsverplichting hebt, zoals personeel met nul-urencontracten of uitzendcontracten, kan je geen werktijdverkorting aanvragen.
De periode van verminderde bedrijvigheid (minstens 20%) moet dan wel 2 tot 24 kalenderweken bedragen. De aanvraag dien je digitaal in via het digitaal formulier op de website van het ministerie van het SZW, waarbij je ook een lijst met medewerkers moet toevoegen. Nadat je de vergunning ontvangt, breng je het UWV op de hoogte en kan je een WW-uitkering aanvragen voor het personeel en deze aan het personeel doorstorten. Voor werknemers met een coronabesmetting kan je wel geen WW-uitkering aanvragen en moet je dus gewoon het loon doorbetalen volgens de normale regeling bij ziekte.
Nul-urencontracten en min-maxcontracten
Bij nul-urencontracten moet je nagaan of de oproepkracht al dan niet meer dan drie maanden in dienst is. Indien dat niet het geval is, volstaat het om de oproepkracht bij werkgebrek niet langer op te roepen. Reeds gedane oproepen kan je nog annuleren volgens de bepalingen in het cao of, bij gebrek aan bepalingen in een cao, tot vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden. Wanneer de oproep niet tijdig wordt geannuleerd, moet je wel gewoon het salaris betalen.
Wanneer de oproepkracht meer dan drie maanden in dienst is moet je ook rekening houden met de gemiddelde arbeidsduur in de voorgaande drie maanden en moet je ondanks het gebrek aan werk toch nog steeds het gemiddelde salaris betalen. Wanneer oproepkrachten langer dan twaalf maanden in dienst zijn en het verplichte voorstel tot vaste arbeidsomvang aanvaardden, moet je ook het salaris voor de vaste arbeidsomvang doorbetalen.
Bij min-maxcontracten gelden min of meer dezelfde regels. Ook hier moet je het salaris van het minimum aantal gegarandeerde uren blijven betalen, terwijl je rekening moet houden met andere variabelen zoals de gemiddelde arbeidsduur in de voorgaande drie maanden.
Arbeidsovereenkomst met jaarurennorm
Bij een arbeidsovereenkomst met een jaarurennorm kan je iets creatiever en flexibeler omspringen op voorwaarde dat je het maandsalaris blijft betalen. Zo kan je nu minder werk aanbieden en later, wanneer het coronavirus uit het land is, de werknemer meer laten werken. Natuurlijk overleg je wel even met de werknemer over hoe je dit praktisch gaat inplannen, rekening houdende met de werklast en het privéleven.
Uitzendkrachten
Wat uitzendkrachten betreft, dien je op basis van de uitzendovereenkomst na te gaan in welke mate je de ingehuurde uitzendkrachten weer terug kan sturen. Over het algemeen gaat dit vrij eenvoudig. De uitzendkracht moet vervolgens nagaan of ze nog salaris kunnen ontvangen van het uitzendbureau. Meestal staat er een uitzendbeding in de overeenkomst en kan het uitzendbureau de overeenkomst eenvoudig beëindigen.
Zzp’ers
Hier ben je afhankelijk van de contractuele afspraken in de opdrachtovereenkomst. Indien je de opdrachtovereenkomst liet opstellen door een jurist, zal er altijd wel een tussentijdse opzegmogelijkheid opgenomen zijn. Op basis van de formulering, de formaliteiten en de opzegtermijn kan je vervolgens de opdracht met de zzp’er opzeggen. De zzp’er heeft dan geen recht meer op inkomen. Zzp’ers die daarop minder verdienen dan het bijstandsniveau kunnen bij de gemeente aankloppen om, zonder vermogens- of partnertoets, een uitkering te ontvangen. Op het moment van schrijven moet deze tijdelijke bijstandsregeling wel nog worden uitgewerkt.
Heb je vragen over de mogelijkheden om de financiële impact te beperken of wil je door problemen die je nu ervaart je standaardovereenkomsten laten herzien? Neem dan contact op met MKBrecht.nl. Ook in deze aparte tijden staan we voor je klaar.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44