Veel webshops vragen hun klanten om vooraf te betalen, bijvoorbeeld via iDEAL. Pas nadat de betaling is ontvangen, wordt het product verzonden. Dat mag, maar in principe moet er ook een mogelijkheid zijn om pas achteraf te betalen. Dat volgt uit artikel 7:26 lid 2 BW. Het is een unieke regel in Europa en veel webshopeigenaars ervaren het als vervelend. En dat klopt ook wel, want er is altijd een wanbetalingsrisico. Er zijn wel mogelijkheden om deze wettelijk verplichting af te zwakken.
Een gedeeltelijke aanbetaling vragen en kosten berekenen
In artikel 7:26 lid 2 BW is opgenomen dat betalingen in principe moeten geschieden ten tijde en ter plaatse van de aflevering. Bij een consumentenkoop mag men volgens dat artikel enkel een vooruitbetaling tot de helft van de verkoopprijs vragen, maar dus niet van de volledige verkoopprijs of van meer dan de helft. Een gedeeltelijke aanbetaling van de helft of minder van de verkoopprijs verplichten, is met andere woorden toegestaan.
Dit artikel wil ook niet zeggen dat je helemaal geen volledige vooruitbetaling mag vragen. Wel moet je minstens één mogelijkheid bieden om achteraf te betalen. Je kan dus perfect verschillende betaalmogelijkheden aanbieden waarbij de consument vooraf dient te betalen. En daarnaast één betaalmogelijkheid waarbij de consument achteraf kan betalen. Daarbij kan er een beroep worden gedaan op een betaaldienst als AfterPay.
Het is ook toegestaan om kosten te berekenen bij betaalmethoden waarbij er achteraf wordt betaald, op voorwaarde dat het gaat om de werkelijke kosten. Het is aan te raden om de verschillende betaalmogelijkheden en de kosten in de algemene voorwaarden te benoemen.
Afwijken in een individuele koopovereenkomst
Het is niet mogelijk om in de algemene voorwaarden op je webshop af te wijken van artikel 7:26 lid 2 BW. Wat wel kan, is dat er in een individuele koopovereenkomst met een specifieke klant van dit beding wordt afgeweken. Dan mag je de klant wel vragen om meer dan de helft vooraf te betalen. Het belangrijkste is dat dit beding niet in de algemene voorwaarden wordt “verstopt”.
Twee sets met algemene voorwaarden
Deze regels gelden enkel bij een consumentenkoop. Als een consument via een webshop een dienst bestelt, is er geen sprake van een consumentenkoop en geldt dit artikel niet. Dan mag je wel een volledige vooruitbetaling eisen.
Ook wanneer de klant geen consument is, geldt dit artikel niet. Bij B2B-webshops is het dus perfect mogelijk om een volledige vooruitbetaling te eisen. Als een webshop zowel aan consumenten als aan zakelijke klanten verkoopt, is het aan te raden om twee sets algemene voorwaarden op te stellen. Als een klant zakelijk bestelt, bijvoorbeeld omdat hij zijn KvK-nummer invult, is de andere set met algemene voorwaarden van toepassing en wordt er bijvoorbeeld wel een vooruitbetaling geëist.
Uitzondering voor digitale goederen
Er is ook een uitzondering voor het geval dat consumenten digitale producten kopen, zoals een e-boek of een game. In dat geval hoeft de klant niet achteraf te betalen. Het genoemde wetsartikel heeft enkel betrekking op de aankoop van fysieke goederen. Bij de aankoop van digitale goederen kan er dus voor worden gekozen om geen mogelijkheid te bieden om achteraf te betalen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44